24 Δεκέμβριος 2014, 19:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Δεκέμβριος 2014, 18:34

Πόσες θερμίδες έχουν ποντιακά και άλλα γιορταστικά εδέσματα (πίνακας)

  • Πόσες θερμίδες έχουν ποντιακά και άλλα γιορταστικά εδέσματα (πίνακας)

Μέρες γιορτής σε όλον τον κόσμο, και έχει ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για να υποδεχτούμε το νέο έτος μέσα σε κλίμα χαράς και ευτυχίας που μας φέρνει περισσότερο κοντά από κάθε άλλη ημερολογιακή περίοδο. Χριστουγεννιάτικες λιχουδιές, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, και νόστιμα και παραδοσιακά φαγητά όπως η γεμιστή γαλοπούλα και οι πίτες σε όλες τις δυνατές παραλλαγές τους, έχουν την τιμητική τους. Μεταξύ αυτών και γεύσεις από το σεντούκι με τις πολύτιμες συνταγές από τα μέρη του Πόντου, όπως το σαραγλί, το κεσκέκ' και η καστανίτσα που αναβιώνουν έθιμα παλαιότερων εποχών «παντρεύοντας» το νέο με το διαχρονικό στοιχείο.

Με ποιον τρόπο, όμως, θα μπορέσουμε να απολαύσουμε όλες αυτές τις θεσπέσιες γεύσεις διατηρώντας ταυτόχρονα τη σιλουέτα μας; Ποιες είναι  οι ενδεδειγμένες ποσότητες  που μπορούμε να καταναλώνουμε ημερησίως και πόσες θερμίδες έχει η καθεμιά από αυτές τις λιχουδιές;

Μάθετε τα πάντα αναλυτικά στο κείμενο που ακολουθεί, το οποίο εξασφάλισε το pontos-news.gr ειδικά για τους αναγνώστες του μιλώντας με τον Βασίλη Παπαμίκο, νοσοκομειακό διαιτολόγο στο ΓΝΑ - Κοργιαλένειο Μπενάκειο.

Τρόποι για κατανάλωση των εορταστικών εδεσμάτων με μέτρο

Όσον αφορά τις ποσότητες θα πρέπει να αναφερθεί πως το αν θα αυξηθεί το σωματικό μας βάρος τις γιορτές είναι θέμα ημερήσιου ισοζυγίου θερμίδων και όχι θέμα κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφίμων.

Πιο αναλυτικά:

  1. Για να γίνει το «λιγότερο κακό» αρκεί π.χ. να αντικαταστήσουμε ένα μικρό φρούτο (80 θερμίδες περίπου) με μια μερίδα αντίστοιχου εορταστικού γλυκού. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, μόνο τις ημέρες των εορτών και όχι σαν σταθερή στρατηγική.
  2. Μια άλλη πιο ορθολογιστική αντισταθμιστική τακτική απέναντι στην κατανάλωση των εν λόγω τροφίμων θα μπορούσε να είναι η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας τις γιορτινές αυτές ημέρες. Μια εκδήλωση με χορευτική δραστηριότητα για τις γυναίκες, ένα απόγευμα ομαδικού αθλήματος για τους άντρες, παιχνίδι στη γειτονιά για τα παιδιά κτλ.

Αν λοιπόν το θέμα τεθεί σε αυτό το πλαίσιο, τότε θα μπορούσε η κατανάλωση των συγκεκριμένων φαγητών σε λελογισμένες ποσότητες, π.χ. σε πιάτο φρούτου (χωρίς να υπολογιστεί η σαλάτα, το ψωμί, το φρούτο, το ένα ποτήρι κρασί), να μας αφήσει ανεπηρέαστους κατά τη διάρκεια των εορταστικών ημερών.

Συνολικός πίνακας θερμίδων εορταστικών εδεσμάτων

Μελομακάρονα140 θερμίδες / τεμάχιο
Κουραμπιέδες110 θερμίδες / τεμάχιο
Σοκολατένιος κορμός180 θερμίδες / 30 γρ.
Βασιλόπιτα

380 θερμίδες / μέτριο (κομμάτι)

Γεμιστή γαλοπούλα450 θερμίδες / μερίδα
Πίτες (χορτόπιτα, τυρόπιτα)

τυρόπιτα 340 θερμίδες / μέτριο κομμάτι, χορτόπιτα 243 θερμίδες / μέτριο κομμάτι

Χοιρινό κρέας σε διάφορες παραλλαγές (π.χ. με πατάτες, ρύζι)

χοιρινό στο φούρνο με πατάτες 787 θερμίδες / μερίδα, χοιρινό με σέλινο 697 θερμίδες / μερίδα, χοιρινό βραστό 354 θερμίδες / μερίδα

Δίπλες75 θερμίδες / μία μεγάλη
Μπακλαβάς

380 θερμίδες / 100 γρ.

Σαραγλί (με φύλλα, σουσάμι, σπασμένο καρύδι και πετιμέζι αντί για σιρόπι)

85 θερμίδες / μικρό κομμάτι

Αποξηραμένα φρούτα (π.χ. χαρούπια, χουρμάδες, σταφίδες)

σταφίδες 280 θερμίδες / 100 γρ., χουρμάδες 240 θερμίδες / 100 γρ., χαρούπι 200 θερμίδες / 100 γρ.

Κρασί (λευκό, κόκκινο)

κρασί λευκό 60 θερμίδες / ποτήρι, κόκκινο 80 θερμίδες / ποτήρι

Κεσκέκ (φαγητό που γίνεται με κρέας κόκορα ή μοσχαρίσιο και σκληρό σιτάρι, μετά από χτύπημα του βρασμένου κρέατος με το βρασμένο σιτάρι, μέχρι να γίνουν μια μάζα)

500 θερμίδες/μερίδα

Καστανίτσα (γλύκισμα που παρασκευάζεται με ένα είδος κολοκύθας)

200 θερμίδες/100 γρ.