24 Δεκέμβριος 2014, 13:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Δεκέμβριος 2014, 13:55

Η Αμάλ Αλαμουντίν στο πλευρό και της Αρμενίας

  • Η Αμάλ Αλαμουντίν στο πλευρό και της Αρμενίας

Μετά την Ελλάδα και τη συμμετοχή της στην υπόθεση διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα από τη Βρετανία, η Αμάλ Αλαμουντίν, γνωστή δικηγόρος και σύζυγος του χολιγουντιανού ηθοποιού Τζορτζ Κλούνεϊ, θα εκπροσωπήσει και την Αρμενία σε σοβαρή δικαστική υπόθεση.

Η 36χρονη νομικός που ειδικεύεται στο διεθνές δίκαιο, το ποινικό δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις εκδόσεις υποδίκων, θα είναι μία από τους δικηγόρους που θα εκπροσωπήσουν την Αρμενία τον επόμενο μήνα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η υπόθεση, που θα εκδικαστεί στην Ολομέλεια του δικαστηρίου στις 28 Ιανουαρίου, αφορά την έφεση που άσκησε ο Ντογού Περιντσέκ, ο (έγκλειστος για εμπλοκή του στην υπόθεση Εργκένεκον) ηγέτης ενός μικρού τουρκικού πολιτικού κόμματος, ο οποίος το 2005 είχε ταξιδέψει στην Ελβετία με πρόθεση να αρνηθεί τα περί Γενοκτονίας των Αρμενίων. Τα ελβετικά δικαστήρια τον καταδίκασαν, καθώς η άρνηση της Γενοκτονίας αποτελεί αδίκημα στην ευρωπαϊκή χώρα.

Το 2008 ο Περιντσέκ άσκησε έφεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πέντε από τους επτά δικαστές αποφάνθηκαν ότι η Ελβετία είχε παραβιάσει το δικαίωμα του Περιντσέκ στην ελεύθερη έκφραση.


Ντογού Περιντσέκ

Οι Αρμένιοι θεωρούν ότι η απόφαση ήταν άδικη, στη λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών, καθώς το δικαστήριο θεώρησε έγκλημα την άρνηση του Ολοκαυτώματος των Εβραίων αλλά την άρνηση της Γενοκτονίας της Αρμενίων την χαρακτήρισε παραβίαση του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης.

Οι πέντε δικαστές, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Armen Press, έκαναν αμέτρητα λάθη σε επίπεδο γεγονότων και κρίσεων, γεγονός που οφείλεται στην έλλειψη βασικών γνώσεων γύρω από το θέμα της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Στις 17 Μαρτίου 2014 η Ελβετία αποφάσισε να ασκήσει έφεση στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να υπερασπιστεί την αξιοπιστία των νόμων της και του δικαστικού συστήματός της.

Η Αρμενία μέχρι πέρυσι δεν είχε εμπλακεί στην υπόθεση. Ωστόσο η Τουρκία αποφάσισε να παρέμβει με έναν ογκωδέστατο φάκελο που αμφισβητούσε την αλήθεια των αιματηρών γεγονότων της Γενοκτονίας.

Στην εκδίκαση της υπόθεσης, αυτή τη φορά, η Αρμενία θα εκπροσωπείται από δυνατή νομική ομάδα στην οποία εκτός από την Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ είναι και οι Τζέφρι Ρόμπερτσον, Γκεβόργκ Κοστανιάν και Εμίλ Μπαμπαγιάν.