24 Δεκέμβριος 2014, 12:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Δεκέμβριος 2014, 13:01

Τι θα γίνει εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας την Δευτέρα

  • Τι θα γίνει εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας την Δευτέρα
    Ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης παρακολουθεί την καταμέτρηση των ψήφων κατά τη διάρκεια της δεύτερης ψηφοφορίας για την εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας. Φωτ.: Συμέλα Παντζαρτζή (ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Τη Δευτέρα γύρω στη μία το μεσημέρι θα γνωρίζουμε οριστικά εάν θα πάμε σε εκλογές ή όχι. Τι θα γίνει όμως σε περίπτωση που και μετά το πέρας της τρίτης ψηφοφορίας διαπιστωθεί αδυναμία εκλογής Προέδρου;

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, εντός δέκα ημερών πρέπει να διαλυθεί η Βουλή και στην συνέχεια να οδηγηθούμε σε εθνικές εκλογές μετά από διάστημα 21 ημερών.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, αν δεν συγκεντρωθούν 180 βουλευτές υπέρ της υποψηφιότητας Δήμα, την 30η Δεκεμβρίου θα θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα για την διάλυση της Βουλής και την 25η Ιανουαρίου (το αργότερο 1η Φεβρουαρίου) θα διεξαχθούν οι εκλογές.

Αμέσως μετά τις εκλογές η Βουλή συγκροτείται σε Σώμα και η πρώτη του υποχρέωση είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Στην πρώτη ψηφοφορία η εκλογή απαιτεί 180 ψήφους. Εάν δεν συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός τότε μετά από πέντε ημέρες η Ολομέλεια ξανασυνεδριάζει για νέα ψηφοφορία κατά την οποία απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου, δηλαδή 151 βουλευτές. Εάν και σε αυτή την περίπτωση διαπιστωθεί αδυναμία εκλογής τότε πραγματοποιείται η τελική ψηφοφορία στην οποία αναμετρώνται οι δύο επικρατέστεροι της προηγούμενης ψηφοφορίας.

Όποιος από τους δύο λάβει τις περισσότερες θετικές ψήφους εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πάντως, το Σύνταγμα δεν αναφέρει τι γίνεται σε περίπτωση που δεν υπάρχουν δύο υποψήφιοι. Πιθανότατα σε αυτή την περίπτωση προκρίνεται ο μοναδικός υποψήφιος ο οποίος και μπορεί να εκλεγεί με ελάχιστες ψήφους.