24 Δεκέμβριος 2014, 11:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Δεκέμβριος 2014, 11:59

Ποντο-αρμενικά 2014

  • Ποντο-αρμενικά 2014
    Η ποντιακή Γενοκτονία τιμάται στο μνημείο μνημείο θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων στο Ερεβάν (Μάιος 2014)

Άρθρο-παρέμβαση του Σάββα Καλεντερίδη

Το 2014 φεύγει με μια δυσάρεστη γεύση στις σχέσεις του οργανωμένου ποντιακού χώρου με τον αντίστοιχο των Αρμενίων στην Ελλάδα.

Μια ατυχής αναφορά του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), Γιάννη Αντωνιάδη, έγινε αιτία έκδοσης μιας ιδιαίτερα σκληρής ανακοίνωσης της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, στην οποία οι εκπρόσωποι των Αρμενίων στην Ελλάδα δείχνουν να εμπλέκονται και να παρεμβαίνουν ακόμα και στα εσωτερικά του λεγόμενου οργανωμένου ποντιακού χώρου.

Δυστυχώς, η κατάσταση αυτή χαροποιεί εκείνους που δεν ήταν καθόλου ευτυχείς με τις εργώδεις και επίπονες προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια, κυρίως από την πλευρά της ΠΟΕ, για συνεργασία και κοινό αγώνα των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων, με σκοπό τη δικαίωση στο ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας από τον πολιτισμένο κόσμο και απώτερο στόχο, πέραν της ηθικής δικαίωσης, της εξασφάλισης της ειρήνης και της αποτροπής διάπραξης ανάλογων εγκλημάτων.

Και όλα αυτά τη στιγμή που ο «μεγάλος πρωταγωνιστής», η Τουρκία, συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στις γενοκτονίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ιστορική περιοχή της Μεσοποταμίας, μέσω της καθοριστικής σημασίας υποστήριξης που παρέχει στους τζιχαντιστές.

Με κεντρικό σύνθημα την «τζιχάντ» τύφλωσαν οι Νεότουρκοι και ο Κεμάλ τους Τούρκους και διέπραξαν τη γενοκτονία των χριστιανών της Ανατολής τη δεύτερη δεκαετία του 20ού αιώνα, με κεντρικό σύνθημα την «τζιχάντ» βιάζουν, σφάζουν, κατακρεουργούν και σταυρώνουν στην κυριολεξία και πάλι τους χριστιανούς, τους γεζίντι και τους Κούρδους οι σφαγείς του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, βασικός υποστηρικτής του οποίου είναι το δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου.

Και ενώ είναι όλα αυτά σε εξέλιξη, ενώ περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία η συναδέλφωση, η συνεργασία και συμπόρευση Ελλήνων και Αρμενίων, η αρμενική πλευρά στην Ελλάδα έρχεται να απαντήσει με μια ακατανόητα και πολιτικά καταστροφική ανακοίνωση στο λάθος του Γιάννη Αντωνιάδη, ο οποίος, παρά το λεκτικό του ατόπημα, στην πράξη έχει αποδείξει ότι και σέβεται και αγαπά τους Αρμενίους, ενώ είναι ένας από τους βασικούς υποστηρικτές της συνεργασίας με τον απανταχού αρμενικό λαό, για την πραγμάτωση των κοινών ανθρωπιστικών σκοπών.

Όμως ένα λάθος δεν λύνεται με ένα άλλο λάθος – και μάλιστα πιο καθοριστικής σημασίας.

Γιατί η αντίδραση της αρμενικής πλευράς είναι πολιτικά ασύμμετρη σε σχέση με το λεκτικό ατόπημα του Γιάννη Αντωνιάδη, ένα ατόπημα που θα μπορούσε να διευθετηθεί μέσω προσωπικών συνεννοήσεων και διαβουλεύσεων και μέσω διευκρινιστικής δημόσιας δήλωσης του Προέδρου της ΠΟΕ, ο οποίος, επαναλαμβάνουμε, έχει αποδείξει ότι τιμά τους Αρμενίους και την Αρμενία και πιστεύει στον κοινό αγώνα και στην συμπόρευση.

Η κατάσταση δεν είναι καλή και ελπίζουμε τη στιγμή αυτή, αντί να αναμιγνύεται ο ένας στα εσωτερικά του άλλου και να προκαλεί σοβαρή ζημιά σε πολιτικό επίπεδο στον κοινό αγώνα, να παρέμβουν οι ψύχραιμοι και οι νουνεχείς για να διευθετηθεί το ανακύψαν ζήτημα το ταχύτερο δυνατόν.

Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά σε ολόκληρο τον κόσμο, κυρίως δε στους απογόνους των λαών που υπέστησαν γενοκτονία, Έλληνες, Αρμενίους και Ασσυρίους.