Θεσσαλονικείς διεκδικούν μια θέση στην παγκόσμια αγορά των κόμικ μάνγκα

  • Θεσσαλονικείς διεκδικούν μια θέση στην παγκόσμια αγορά των κόμικ μάνγκα
    Το μάνγκα «R.u.N.» αποτελεί την πρώτη συλλογική δημιουργία σειράς των Mangatellers βάσει των ιαπωνικών προδιαγραφών (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Υπολογίζεται ότι η αγορά των πασίγνωστων ιαπωνικών κόμικ μάνγκα, σε παγκόσμιο επίπεδο, αγγίζει τα 450 εκατ. ευρώ. Τα περιοδικά μάνγκα έχουν συνήθως πολλές σειρές που εξελίσσονται παράλληλα. Σε κάθε τεύχος αφιερώνονται περίπου 20-40 σελίδες για κάθε σειρά.

Με ορμητήριο τη Θεσσαλονίκη, οι Mangatellers, μια ομάδα τεσσάρων Ελλήνων καλλιτεχνών, βάζει πλώρη για να κατακτήσει μια θέση στην παγκόσμια αγορά των μάνγκα αλλά και να φέρει τη συγκεκριμένη τέχνη στην Ελλάδα εμπλουτίζοντάς την με στοιχεία ευρωπαϊκής κουλτούρας. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στόχος της ομάδας είναι να εκδώσει ένα ιαπωνικό βιβλίο κόμικ που απευθύνεται –μεταξύ άλλων– στην κοινότητα των φίλων του παρκούρ.

Η ομάδα των Mangatellers αποτελείται από δύο σεναριογράφους, τους Ραφαήλ Βουτσίδη και Καρυοφύλλη-Χρίστο Χατζόπουλο, έναν σκιτσογράφο, τον Μάνο Λαγουβάρδο, και έναν βοηθό σκιτσογράφου, τον Νικήτα Εφημίδη.

Οι Mangatellers προκειμένου να χρηματοδοτήσουν το εγχείρημά τους χρησιμοποιούν το  Kickstarter, τη δημοφιλή πλατφόρμα εναλλακτικής μικροχρηματοδότησης. Ήδη έχουν συγκεντρώσει περίπου 3.500 βρετανικές λίρες, ποσό που αντιστοιχεί στο 63% του κεφαλαίου που χρειάζονται.

Ήρωας του βιβλίου, το οποίο αποτελεί το πρώτο τεύχος της σειράς «Remember ur Nature» ή εν συντομία «R.u.N», είναι ο Ζαν Λίαμ, ένας νεαρός μαθητής του παρκούρ από τη Γαλλία που μετακομίζει στο Τόκιο με τη μητέρα του και προσπαθεί να προσαρμοστεί στη ζωή εκεί. Το πρώτο τεύχοςθα περιέχει οκτώ κεφάλαια και 200 σελίδες.

Το μάνγκα «R.u.N.» αποτελεί την πρώτη συλλογική δημιουργία σειράς των Mangatellers βάσει των ιαπωνικών προδιαγραφών. Το εγχείρημα «τρέχει» με την υποστήριξη και την έγκριση του Παγκόσμιου Οργανισμού της Τέχνης του Parkour (Parkour Generations), που εδρεύει στο Λονδίνο.