18 Ιούνιος 2013, 10:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:30

Ο ρόλος της ΕΤ3 για τους Πόντιους

  • Ο ρόλος της ΕΤ3 για τους Πόντιους

Είχατε και ΕΡΤ στην Τραπεζούντα; Με αφορμή αυτό το ειρωνικό σχόλιο και τον Πυρρίχιο χορό που χόρεψαν Πόντιοι χορευτές έξω από την ΕΡΤ3, ο Αναστάσιος Τελίδης δίνει την απάντηση για το ρόλο που έχει παίξει η ΕΡΤ3 για τους Πόντιους.

Του Αναστάσιου Τελίδη

Προχθές έξω από την ΕΡΤ3 στην Λεωφόρο Στρατού εμφανίστηκε, στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται ένα σώμα Ποντίων χορευτών ντυμένοι με τις παραδοσιακές  στολές και χόρεψαν διάφορους χορούς.

Ένας φίλος που είναι της γραμμής ότι η ΕΡΤ πρέπει να κλείσει και ότι είναι πανηγύρια όλες οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας μου έστειλε ένα μήνυμα με ιδιαίτερα ειρωνικό ύφος που τελείωνε ως εξής:

"Τι έγινε τελικά Τελίδη είχατε και ΕΡΤ στην Τραπεζούντα και σας έπιασε τέτοια καήλα";

Μοιράζομαι μαζί σας την απάντηση μου γιατί είναι σπουδαίο να αντιληφθούμε  την πολυδιάστατη προσφορά της ΕΡΤ3:

“(Τάδε) όχι, δεν έφεραν οι πρώτοι Πόντιοι πομπούς από την Τραπεζούντα με τους οποίους στήθηκε η ΕΡΤ3. Όπως καταλαβαίνεις μπορεί σαν φυλετική  ομάδα εκεί να είχαμε εντυπωσιακά επιτεύγματα πάνω στον οικονομικό και πολιτιστικό τομέα αλλά ακόμα τηλεόραση δεν είχαμε.

Η ιδιαίτερη ευαισθησία μας, ως Πόντιοι, για την ΕΡΤ3 πηγάζει από άλλους λόγους.

Καθώς ποτέ δεν την παρακολουθούσες δεν ξέρεις ότι η ΕΡΤ3 την δεκαετία του 1990 και του 2000 ήταν το κανάλι που πραγματοποίησε τις περισσότερες αποστολές στον Πόντο για να καταγράψει τις περιοχές όπου για αιώνες έζησαν οι Έλληνες. Την αρχιτεκτονική των σπιτιών τους και των δημοσίων κτιρίων κάτι που έδωσε πολλές πληροφορίες σχετικά με την οικονομική και κοινωνική ζωή τους. Η ΕΡΤ3 ήταν το κανάλι που επένδυσε πολλά (κάτι που σίγουρα δεν θα έκανε ποτέ οποιοδήποτε ιδιωτικό) ώστε να ανέβει σε απομακρυσμένες περιοχές και να βρει και να καταγράψει τις μαρτυρίες Τούρκων που θυμούνται ακόμα την ζωή των Ρωμιών μαζί τους. Ήταν το κανάλι που βρήκε τα ερείπια των εκκλησιών και τα κατέγραψε ώστε να μείνει ζωντανή η μνήμη.

Παράλληλα η ΕΡΤ3 ήταν αυτή που όργωσε την Μαύρη Θάλασσα και τις περιοχές των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών όπου για χρόνια  ζήσαμε οι παλιννοστούντες Πόντιοι. Για αυτό και μόνο εμείς χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ΕΡΤ3 καθώς με αυτά τα οδοιπορικά παρουσίασε σε όλη την ελληνική κοινωνία την ζωή μας και τις κακουχίες των παππούδων μας που βρέθηκαν μετά την καταστροφή (και λίγο πιο πριν) στις τότε Σοβιετικές Δημοκρατίες. Τότε και μόνο τότε η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού κατάλαβε πως βρέθηκαν εκεί Πόντιοι και αντιλήφθηκε τον πόθο που είχαν οι δικοί μας για επιστροφή.

Σήμερα η ΕΡΤ3 συνέχιζε. Με διάφορες εκπομπές αναδείκνυε τα πολιτιστικά στοιχεία των Ποντίων σε κάθε χωριό της Ελλάδας, τις παραδόσεις, τους χορούς, τα φαγητά, την διάλεκτο και την ευρήτερη δραστηριότητα των Συλλόγων μας. Όλα αυτά που αποτελούν απαραίτητα στοιχεία για την επιβίωση τουλάχιστον της μνήμης.

Η ΕΡΤ3 συνεπώς λειτουργούσε σαν ένας αρχειοφύλακας και ερευνητής των στοιχείων αυτών που μέσω της τηλεοπτικής παραγωγής θα παρουσιάζονταν στις επόμενες γενεές. Ξέρω ότι όσοι δεν μπορούν να νιώσουν τίποτα για όλα αυτά τα στοιχεία σίγουρα δεν μπορούν να καταλάβουν την  σπουδαιότητα της ΕΡΤ για εμάς και μέσα από αυτή την διάσταση. Το σπουδαίο όμως είναι ότι πολλοί νιώθουμε κάτι για όλα αυτά και θα συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η ΕΡΤ3 κράτησε ζωντανό ένα κομμάτι από τους παππούδες μας. ΝΑΙ και για αυτή την ΕΡΤ  πονάμε.”

*Ο Αναστάσιος Τελίδης είναι δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με την Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη

Πηγή: thestival.gr

Σχετικά άρθρα: