28 Δεκέμβριος 2014, 10:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Δεκέμβριος 2014, 22:30

Πλημμύρισε το θέατρο Καλλιθέας για την ποντιακή παράσταση «Ο Λαζάραγας»

  • Πλημμύρισε το θέατρο Καλλιθέας για την ποντιακή παράσταση «Ο Λαζάραγας»

Γέμισε το Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας το Σάββατο 20 Δεκέμβρη από κόσμο που ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα των κομματικών οργανώσεων Καλλιθέας του ΚΚΕ πήγε να παρακολουθήσει τη θεατρική παράσταση Τα σκοτάδια, ή Ο Λαζάραγας, του Γεωργίου Φωτιάδη. Η θεατρική ομάδα του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ποντίων Αθηνών καταχειροκροτήθηκε από το κοινό για την εξαιρετική εκτέλεση του έργου.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που συνόδευσε την εκδήλωση της θεατρικής ομάδας, ο Γ. Φωτιάδης αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά της προεπαναστατικής Ρωσίας του 1905, με την έντονη ταξική κινητικότητα, όπως αυτά διαμορφώνονται μέσα από τη δυναμική του λαϊκού κινήματος σε συνθήκες όξυνσης των κοινωνικών αντιθέσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι έγραψε τον Λαζάραγα εμπνευσμένος από την επανάσταση του 1905 στο εργοστάσιο Πουτίλοφ της Αγ. Πετρούπολης.

Ο Λαζάραγας, από μικρός και ασήμαντος μικροαστός κατόρθωσε με ραδιουργίες να γίνει «πομέτσικος» (μεσαίος γαιοκτήμονας) και να καταπιέζει όλους τους χωριάτες, να τους εκμεταλλεύεται. Ο Λαζάραγας είναι ένας πραγματικός κλέφτης, αφού και η ταυτότητά του είναι κλεμμένη, καθώς σκότωσε τον πραγματικό Λαζάραγα και πήρε τη θέση του...

Η εκτέλεση του έργου έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, αφού οι διάλογοι είναι στην ποντιακή διάλεκτο, αποδίδοντας στον μέγιστο βαθμό την ένταση και την έκφραση που ήθελε να προσδώσει ο συγγραφέας. Για όσους δεν γνώριζαν την ποντιακή διάλεκτο, είχε προβλεφθεί παράλληλη προβολή των μεταγλωττισμένων διαλόγων.