22 Δεκέμβριος 2014, 19:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Δεκέμβριος 2014, 20:00

Ο Πόντος όχι μόνο ζει, αλλά «ανθεί και φέρει κι άλλο»!

  • Ο Πόντος όχι μόνο ζει, αλλά «ανθεί και φέρει κι άλλο»!
    Από τις σελίδες του λευκώματος: «Κοτόφλυμαν (Αποφλοίωση καλαμποκιού)»

Παρουσία ανθρώπων που έχουν ενώσει τις ζωές τους με τον Πόντο με έναν ιδιαίτερο τρόπο, επιβεβαιώνοντας ότι τα ιερά χώματα της πατρίδας όχι μόνο ζουν, αλλά είναι εκεί και περιμένουν, έγινε στις 20 Δεκεμβρίου η παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος - ημερολογίου 2015 των εκδόσεων Ινφογνώμων και της εφημερίδας Ποντιακή Γνώμη.

Όπως είπαν οι Λάζος Τερζάς, Μελέτης Σιδηρόπουλος, Τάσος Κοντογιαννίδης και Σάββας Καλεντερίδης, η παράδοση αιώνων παραμένει ακλόνητη χάρη στον τρόπο ζωής που είναι βασισμένος στην άμεση σχέση με τη φύση.

Όσοι είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν την εκδήλωση παρουσίασης του λευκώματος Ο Πόντος ζει; στο ξενοδοχείο Χίλτον, έζησαν αξέχαστες στιγμές άμεσης επαφής με τον σημερινό Πόντο.

Φωτογραφικό υλικό παρουσίασε ο εκδότης και συγγραφέας Σάββας Καλεντερίδης. Αναφερόμενος στις φωτογραφίες από την καθημερινή ζωή των εξισλαμισμένων Ποντίων στις κορφές των Ποντικών Άλπεων και στα θρυλικά Παρχάρια του Πόντου, ο εκδότης και συγγραφέας συνέχεια φόρτιζε θετικά την ατμόσφαιρα στην αίθουσα με τις εύστοχες παρομοιάσεις του.

Μελετητής του Πόντου και εκδότης με κύριο όγκο εργασιών γύρω από τον Εύξεινο Πόντο και τον προσφυγικό ελληνισμό, ο Σάββας Καλεντερίδης είχε ζήσει από κοντά τα περισσότερα γεγονότα που αποτυπώθηκαν στο φακό και βρήκαν θέση στο φωτογραφικό λεύκωμα.


Ζαβερά Άνω Ματσούκας

Η ποντιακή φύση, τα παραδοσιακά σπίτια και η καθημερινότητα των κατοίκων του Πόντου έφεραν αναμνήσεις και συγκίνηση σε όσους ποτίστηκαν στα παιδικά τους χρόνια από τις εξιστορήσεις των παππούδων τους. Στη συζήτηση που ακολούθησε κατατέθηκαν προσωπικές εμπειρίες επαφής με τον ιδιαίτερο κόσμο του σημερινού Πόντου.


Χαμαιλέτε

Μετά από όλα αυτά, όπως ήταν φυσικό, οι εικόνες, τα χρώματα και αρώματα της πατρίδας πλημμύρισαν την αίθουσα όπου γινόταν η παρουσίαση και έδωσαν την απάντηση στο ερώτημα-κλειδί: Ναι, ο Πόντος ζει, και όχι μόνο μέσα μας, στην προσωπική ιστορική μνήμη μας, αλλά παντού σε κάθε σπιθαμή των ιερών χωμάτων.

Gallery