Σκληρή δήλωση Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος κατά του προέδρου της ΠΟΕ

  • Σκληρή δήλωση Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος κατά του προέδρου της ΠΟΕ

Αρμένιοι εναντίον Γιάννη Αντωνιάδη, και στο βάθος το ζήτημα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας. Οι δηλώσεις του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος στο πλαίσιο τηλεοπτικής συνέντευξής του προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος που σε ανακοίνωσή της αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο Γ. Αντωνιάδης «…δεν διαθέτει το ανάστημα να κατέχει το αξίωμα του προέδρου της ΠΟΕ και να εκπροσωπεί επάξια τον ηρωικό λαό των Ελλήνων Ποντίων».

Αφορμή για τη σκληρή επίθεση των Αρμενίων ήταν δήλωση του προέδρου της ΠΟΕ, η οποία, όπως αναφέρουν, προκάλεσε «αισθήματα βαθύτατης αγανάκτησης και οργής» σχετικά με τον τρόπο που η Αρμενία «εκμεταλλεύτηκε» τη Γενοκτονία ώστε να γίνει ευρέως γνωστή.

«Την Αρμενία δεν την γνώριζε κανένας, έως ότου έγινε γνωστή λόγω της Γενοκτονίας. Αν δούμε όλα τα κράτη τα οποία ήταν δίπλα της, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν, κανείς δεν τα γνωρίζει. Ούτε και η Αρμενία έχει κάποια προσφορά στον παγκόσμιο πολιτισμό. Η Αρμενία έγινε γνωστή εξαιτίας της Γενοκτονίας την οποία υπέστη, και σήμερα όλες οι πόρτες των πολιτισμένων κρατών ανοίγουν γι’ αυτήν», είπε ο Γιάννης Αντωνιάδης σε συνέντευξή του στο livemedia φέρνοντας ως παράδειγμα την Αρμενία και το Ισραήλ ώστε να εξηγήσει γιατί η ΠΟΕ επιμένει στη διεθνή αναγνώριση.


Τα ερείπια της εκκλησίας του Σωτήρος και στο βάθος ο Καθεδρικός ναός της Ανί, της πόλης-φάντασμα στα σύνορα Αρμενίας-Τουρκίας

Με την επιστολή της η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος σηκώνει το γάντι, κι αφού υπενθυμίζει ότι Έλληνες και Αρμένιοι έχουν στενότατους ιστορικούς δεσμούς, τόσο ώστε να αποκαλούν ο ένας τον άλλο «αδελφό», εκφράζει την πεποίθησή της ότι «οι προσπάθειες και οι αγώνες για αναγνώριση και καταδίκη της Γενοκτονίας από την Τουρκία επιβάλλουν τη συνεργασία και τον αμοιβαίο σεβασμό». Θυμίζει δε ότι «είναι γνωστή και αναγνωρισμένη η μακραίωνη ιστορική πορεία του του αρμενικού έθνους και το ανεξίτηλο αποτύπωμά του στον παγκόσμιο πολιτισμό».

«Ο πρόεδρος της ΠΟΕ με τις δηλώσεις του υπέπεσε σε βαρύτατο ατόπημα και προσέβαλε αναίτια και απερίσκεπτα τον Αρμενικό λαό. Προσέβαλε, όμως, βάναυσα και τους συμπατριώτες του Ποντίους όπως και τους φορείς που εκπροσωπεί ισχυριζόμενος ότι η Γενοκτονία “ανοίγει πόρτες, προσφέρει ευκαιρίες και είναι ένα διεθνές διαβατήριο”, υποβιβάζοντας το δίκαιο αγώνα των λαών μας για δικαίωση, σε μέσο ή διαβατήριο συναλλαγής», αναφέρει η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος.

Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι χιλιάδες Πόντιοι αδελφοί μας δεν είναι δυνατόν να συμμερίζονται τις απόψεις του κ. Αντωνιάδη.

Στην ανακοίνωσή τους οι Αρμένιοι θεωρούν ότι «δεν είναι άγνοια των ιστορικών και γεωγραφικών στοιχειών» εκ μέρους του προέδρου της ΠΟΕ αλλά «ανευθυνότητα και παντελής έλλειψη συναίσθησης του αξιώματος που ανέλαβε και του σκοπού που καλείται να υπηρετήσει».

Κλείνοντας, η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος καλεί την ΠΟΕ και τα μέλη της να καταδικάσουν απερίφραστα τις δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας και «να πράξουν τα δέοντα για να υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του».