22 Δεκέμβριος 2014, 17:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Δεκέμβριος 2014, 17:23

Με casus belli απειλεί την Ελλάδα ο αρχηγός του τουρκικού ναυτικού

  • Με casus belli απειλεί την Ελλάδα ο αρχηγός του τουρκικού ναυτικού

Όχι μόνο δεν σκέφτονται να σταματήσουν τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ οι Τούρκοι αλλά έχουν αποφασίσει να ξυπνήσουν και προβληματικές μνήμες του χθες. Στο «παιχνίδι» μπήκε και ο αρχηγός του τουρκικού ναυτικού, Μπουλέντ Μποστάνογλου, που απειλεί την Ελλάδα με casus belli σε περίπτωση που αποφασίσουμε να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

Σε συνέντευξή του στην Cumhuriyet ο Τούρκος Ναύαρχος –με αφορμή τις θέσεις του για την αναπτυξιακή πορεία της Τουρκίας– ισχυρίστηκε πως εάν η Ελλάδα θέλει επέκταση των ναυτικών μιλιών, τότε επανέρχεται το «casus belli». Παράλληλα τόνισε πως ό,τι γίνεται ως προς τη δικαιοδοσία σε γύρω θάλασσες της Τουρκίας, καθορίζεται από την απόφαση του 1995 του τουρκικού Κοινοβουλίου.

«Οι προβλέψεις για το μέλλον της θέσης της Τουρκίας στην παγκόσμια σκηνή ως ένα ισχυρό κράτος συνδέονται κυρίως με την ανάπτυξη της οικονομίας. Κατά μέσο όρο πάνω από 90% οι εισαγωγές και εξαγωγές αγαθών μεταφέρονται δια θαλάσσης», σημείωσε ο Τούρκος ναύαρχος.

Μποστάνογλου: Τα θαλάσσια σύνορά μας είναι σημαντικό να καθορίζονται με διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

«Η προτεραιότητα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο είναι η προστασία των συμφερόντων μας στα μακροπρόθεσμα προβλήματα, όπως το ζήτημα της Κύπρου και από το 2010 η Βόρεια Αφρική και η ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή», κατέληξε.