22 Δεκέμβριος 2014, 17:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Δεκέμβριος 2014, 17:22

Πρόταση νόμου ΣΥΡΙΖΑ για επιστροφή της 13ης σύνταξης

  • Πρόταση νόμου ΣΥΡΙΖΑ για επιστροφή της 13ης σύνταξης

Σε προεκλογικούς ρυθμούς αρχίζει και κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα κατέθεσε πρόταση νόμου για την επαναφορά της 13ης σύνταξης (δώρου Χριστουγέννων) για συντάξεις έως 700 ευρώ, δεσμευόμενος ότι αυτή θα αποτελέσει μια άμεση μετεκλογική νομοθετική ρύθμιση που θα προωθήσει η κυβέρνηση της Αριστεράς, σε εφαρμογή του προγράμματος άμεσων μέτρων αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως τα παρουσίασε στην ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία του Ιουλίου 2014 η ρύθμιση αφορά 1.162.920 συνταξιούχους, και συμπληρώνει ότι το συνολικό ετήσιο κόστος φθάνει τα 543.055.600 ευρώ.

Μεταξύ άλλων στην πρόταση τονίζεται ότι: «Το καταστροφικό έργο της τρόικας και των κυβερνήσεων της τελευταίας πενταετίας σε βάρος της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και των συντάξεων διευκολύνθηκε από τις διαχρονικές αντι-ασφαλιστικές νομοθετικές παρεμβάσεις των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην προ μνημονίων περίοδο, που κινήθηκαν με συνέπεια στο δρόμο της υποβάθμισης και εντέλει της ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης».

Στη συνέχεια, αιτιολογώντας την πρότασή του, τονίζει ότι: «Ως ένα πρώτο και άμεσο μέτρο αποκατάστασης των απωλειών των συντάξεων στα έτη των μνημονίων, με την παρούσα πρόταση νόμου προωθούμε την επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης, δηλαδή του δώρου Χριστουγέννων, στους χαμηλοσυνταξιούχους με μηνιαίες κύριες συντάξεις κάτω από τα 700 ευρώ». 

Την πρόταση Νόμου υπογράφει (και) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.