22 Δεκέμβριος 2014, 15:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Δεκέμβριος 2014, 15:51

Αποφάσεις ΔΙΣΥΠΕ για θέματα που αφορούν τον ποντιακό ελληνισμό

  • ΔΙΣΥΠΕ: Δεν θα δεχτούμε παραχάραξη της ιστορίας από κανέναν

Σειρά πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα από τη ΔΙΣΥΠΕ αποφασίστηκαν κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων, που έγινε υπό την προεδρία του Γ. Παρχαρίδη, το περασμένο Σάββατο 20 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Η ΔΙΣΥΠΕ αποφάσισε:

  • Να ζητήσει συνάντηση με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής διακομματικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό Σάββα Αναστασιάδη, προκειμένου να συζητηθούν με τους προέδρους των ομοσπονδιών του εξωτερικού προβλήματα που απασχολούν τον Απόδημο Ελληνισμό.
  • Να προταθεί η θέσπιση της 19ης Μαΐου, ημέρας τιμής της Γενοκτονίας, ως ημέρας αργίας από την Πολιτεία, και όχι η πρώτη Κυριακή μετά την
    19η Μαΐου.
  • Να προχωρήσει η παραγωγή ταινίας και ντοκιμαντέρ για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
  • Να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τη διοργάνωση παγκόσμιου συνεδρίου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στη Θεσσαλονίκη, την Άνοιξη του 2015.
  • Να απαιτηθεί από τον Υπουργό Παιδείας η δημιουργία έδρας Ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Τέλος, κατά τη συνεδρίαση, αναφορικά με το θέμα διοίκησης του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά», αποδοκιμάστηκε έντονα η νέα απόφαση της Ιεράς Συνόδου με την οποία το Ίδρυμα μετατρέπεται από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Αποφασίστηκε δε η ΔΙΣΥΠΕ να στηρίξει «με όλες τις δυνάμεις της», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας σε όλες τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να λάβει σχετικά με το θέμα αυτό.

Τη σχετική ανακοίνωση της ΔΙΣΥΠΕ υπογράφουν ο πρόεδρός της Γ. Παρχαρίδης και ο γενικός γραμματέας της Γ. Αντωνιάδης.