22 Δεκέμβριος 2014, 13:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Δεκέμβριος 2014, 13:35

Διαμαρτυρία ποντιακών συλλόγων για το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής Άρτας

  • Διαμαρτυρία ποντιακών συλλόγων για το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής Άρτας

Τα φαινόμενα διάλυσης που επικρατούσαν τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες στο ΤΕΙ Ηπείρου ενόχλησαν και ποντιακούς συλλόγους, σωματεία και πολιτιστικούς φορείς της Πιερίας, που με ανοιχτή επιστολή τους εξέφρασαν την αγανάκτηση και την αγωνία τους.

«Υψώνουμε φωνή αγανάκτησης και αγωνίας για τα τεκταινόμενα στο τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής Άρτας, στο Τ.Ε.Ι Ηπείρου- Σχολή  Καλλιτεχνικών Σπουδών και ζητάμε όχι μόνο την άμεση ομαλοποίηση της κατάστασης αλλά και την αναβάθμιση των σπουδών του για το καλό και το μέλλον των φοιτητών και της κοινωνίας μας» αναφέρουν μεταξύ άλλων οι 12 φορείς στην επιστολή τους. Τονίζουν ότι «η λαϊκή και παραδοσιακή μουσική μάς συνδέει και μας συμφιλιώνει με το παρελθόν και τις ρίζες μας» και συνιστά «καθοριστικό στοιχείο του πολιτισμού μας που θα πρέπει να αποτελεί μια από τις προτεραιότητες στην εκπαίδευση των νέων μας μέσα από τα τμήματα Λαϊκής Παραδοσιακής Μουσικής».

Η επιστολή δημοσιοποιήθηκε δυο 24ωρα πριν από τη λήξη της κατάληψης στο συγκεκριμένο τμήμα, η οποία έγινε το βράδυ του Σαββάτου με μουσική, τραγούδια και χορό από τους σπουδαστές και ως απάντηση στις εισαγγελικές και αστυνομικές διαδικασίες.

Οι φοιτητές είχαν προβεί στην κατάληψη του χώρου επειδή το τμήμα δεν είχε στελεχωθεί επαρκώς ώστε να υπάρχει αναβαθμισμένο πρόγραμμα σπουδών. Από την πλευρά της η διοίκηση του ΤΕΙ θέλοντας να λήξει η κατάληψη έκανε μήνυση με αποτέλεσμα να κινηθεί ο εισαγγελέας και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις από τα Ιωάννινα, οι οποίες πάντως δεν έκαναν έφοδο στο χώρο.

Την επιστολή υπογράφουν οι Ιστορικός Σύλλογος Νεοκαισάρειας «Κοτζά Αναστάς», Πολιτιστικός Σύλλογος Αλωνίων «Διογένης ο Κυνικός», Εύξεινος Πόντος Κορινού, Πολιτιστικός Σύλλογος Σεβαστής, Πολιτιστικός Σύλλογος Κούκου, Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατανακίων «ο Πόντος», ΈΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ, Πολιτιστικός Σύλλογος Σ. Σταθμού Κατερίνης, Μορφωτικός Ποντιακός Σύλλογος «Αλέξανδρος Υψηλάντης» Νέας Τραπεζούντας, Ποντιακή Θεατρική Σκηνή Πιερίας, Λαογραφικός Μορφωτικός Ποντιακός Σύλλογος Νεοκαισάρειας «ο Πόντος», Ποντιακός Σύλλογος Κατερίνης «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ».