22 Δεκέμβριος 2014, 08:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Δεκέμβριος 2014, 08:54

Η υπόθεση Χαϊκάλη, οι γρίφοι (ναι – παρών) και στο βάθος εκλογές

  • Πώς θα γίνει η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας
    Φωτ.: Αλέξανδρος Βλάχος (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σήμερα, εκτός απροόπτου, αναμένεται να υποβληθεί το πόρισμα του εισαγγελέα Πάνου Παναγιωτόπουλου για την υπόθεση Χαϊκάλη, που πυροδότησε το  κλίμα και μονοπώλησε τα τελευταία 24ωρα την πολιτική ζωή.

Αύριο στις 12 το μεσημέρι, που θα ξεκινήσει η δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας (που και αυτή αναμένεται να είναι άκαρπη), θα γνωρίζουμε πόσοι επηρεάστηκαν από το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, αλλά και από τα όσα μεσολάβησαν από την περασμένη Παρασκευή που ξέσπασε η υπόθεση Χαϊκάλη.

Στόχος της κυβέρνησης την Τρίτη οι 170

Η κυβέρνηση έχει βάλει ως στόχο τους 170 βουλευτές, που ναι μεν δεν εκλέγουν Πρόεδρο αλλά θα της δώσουν ένα ψυχολογικό αέρα που της έλειψε στην πρώτη ψηφοφορία. Για την ώρα πάντως και αυτός ο αριθμός μοιάζει δύσκολος αν και οι καταμετρητές από χθες προσμετρούν στους 160 της πρώτης ψηφοφορίας τουλάχιστον τέσσερις παραπάνω (σύνολο 164).

Και αυτό γιατί ναι στο Σταύρο Δήμα έχουν πει και οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές ο Β. Οικονόμου και ο Γ. Κουράκος, ενώ σε αυτούς θα πρέπει να προστεθεί ένας ακόμη ανεξάρτητος ο Π. Μελάς, συν ένας ακόμη βουλευτής που δεν είχε ψηφίσει στην πρώτη ψηφοφορία ο Γιώργος Κασαπίδης, σύνολο 164.

Τα ερωτηματικά και οι επιμένοντες στο παρών

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα μπορέσει να πείσει και άλλους μέχρι αύριο (Γιοβανόπουλος, Ιατρίδη) ενώ ερωτηματικό παραμένει το τι θα πράξουν οι δυο πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, που στην προηγούμενη ψηφοφορία απείχαν.

Στο παρών επιμένουν δυο ακόμη ανεξάρτητοι ο Βασίλης Καπερνάρος και ο Πέτρος Τατσόπουλος. Ο Β. Καπερνάρος ισχυρίστηκε  ότι «από τη στιγμή που και τα δύο μεγάλα κόμματα θέλουν εκλογές ας πάμε σε εκλογές και ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Εγώ θα ψηφίσω παρών». Ο Π. Τατσόπουλος έσπευσε να πει ότι «Έχω δηλώσει πολλές φορές πως δεν ψάχνω για πρόσχημα ώστε ν' αλλάξω τη ψήφο μου. Δεν πρόκειται ν' αλλάξω τη ψήφο μου εάν δεν την αλλάξει και ο ΣΥΡΙΖΑ.»

Απίθανο να βρεθούν οι 180

Οι γνωρίζοντες πάντως την αλήθεια των αριθμών παραδέχονται πως όπως έχει διαμορφωθεί το πολιτικό κλίμα είναι απίθανο να βρεθούν οι 180. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι ετοιμάζονται πλέον για πρόωρες εκλογές μιας και θεωρούν ότι η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, που ζήτησε εκλογή Προέδρου, διεύρυνση της κυβέρνησης, διαπραγμάτευση με τους δανειστές και εκλογές στα τέλη του 2015, δεν θα έχει αντίκρισμα.