19 Δεκέμβριος 2014, 15:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Δεκέμβριος 2014, 15:31

Άνοιξαν το κουτί της Πανδώρας οι καταγγελίες Καμμένου

  • Καμμένος: Η Τουρκία να χρησιμοποιήσει το γεωτρύπανο στη δική της ΑΟΖ
    Φωτ.: (ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Το κουτί της Πανδώρας έχει ανοίξει στην πολιτική ζωή του τόπου, και τα όσα καταγγέλλονται κάνουν αδύνατη την όποια συνεννόηση για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας ή για κάποια άλλη λύση μεταβατικού τύπου.

Μέσα σε αυτό το κλίμα όλα δείχνουν ότι πάμε σε εκλογές πόλωσης και σκανδαλολογίας. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος δυναμίτισε ακόμη περισσότερο το κλίμα, εμπλέκοντας στις καταγγελίες του Παύλου Χαϊκάλη για απόπειρα δωροδοκίας του τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη.

Πώς άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι

Η υπόθεση αυτή είναι γνωστή εδώ και 15 μέρες, είπε κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, σημειώνοντας πως ο Παύλος Χαϊκάλης τον ενημέρωσε για την απόπειρα δωροδοκίας.

Υποστήριξε ότι γνώρισε τον συγκεκριμένο άνθρωπο στο γραφείο του Αντώνη Σαμαρά όταν ήταν ακόμη βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. «Έλεγε ότι ήταν στέλεχος της Deutsche Bank» είπε, και πρόσθεσε ότι «κατόπιν μου τον υπέδειξε ο Δ. Σταμάτης για να καταθέσει για την έρευνα για τα CDS ως γνώστης».

Ο «κουμπαράς» και ο «Δευκαλίων»

Ο άνθρωπος αυτός, όπως είπε ο Π. Καμμένος, τον ακολούθησε όταν έφυγε από τη Νέα Δημοκρατία και μάλιστα έγραφε στο διαδίκτυο άρθρα με το ψευδώνυμο «Δευκαλίων».

Αφού ενημερώθηκε ο εισαγγελέας που χειρίζεται την υπόθεση του «κουμπαρά», των καταγγελιών για απόπειρα δωροδοκίας βουλευτών ενόψει της εκλογής του ΠτΔ δηλαδή, κανονίστηκε ραντεβού ανάμεσα στον βουλευτή των ΑΝΕΛ και τον άνθρωπο που είχε αναλάβει το ρόλο του μεσάζοντα.

Η συνάντηση έγινε στο ξενοδοχείο Πλάζα και είχε διάρκεια μία ώρα και 14 λεπτά. Σε αυτήν, σύμφωνα με τον Π. Καμμένο, ο μεσάζοντας έκανε πρόταση στον Παύλο Χαϊκάλη έναντι χρημάτων να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Στο βίντεο αποκαλύπτονται και άλλες υποθέσεις χρηματισμού ή απόπειρες χρηματισμού», τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Το πρόσωπό του φαίνεται στο video

Ο  Π. Καμμένος μετά τη συμβουλή της δικηγόρου του είπε πως δεν μπορεί να δώσει στη δημοσιότητα το όνομα του μεσάζοντα, αλλά ισχυρίστηκε ότι το πρόσωπό του φαίνεται στο video που θέλει να δημοσιοποιήσει – πρώτα όμως θα το στείλει στον πρόεδρο της Βουλής για να δοθεί στους αρχηγούς των κομμάτων και στον υπουργό Δικαιοσύνης ώστε αν μπορεί να δώσει την άδεια. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε ότι αν δεν δώσουν το υλικό θα το μοιράσει ο ίδιος αναλαμβάνοντας την ευθύνη.

Πώς καταγράφηκαν οι συναντήσεις

Διάσταση κατασκοπικού θρίλερ είχαν και οι αποκαλύψεις για το πώς καταγράφηκαν οι συναντήσεις. Στο ραντεβού που έγινε, ο Παύλος Χαϊκάλης φορούσε κάμερα-ρολόι και αφού ενημερώθηκε ο εισαγγελέας Ισίδωρος Ντογιάκος, το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου έδωσε κατάθεση και μια δισκέτα. «Το πρωτότυπο ρολόι-κάμερα που έφερε τη δισκέτα καταγραφής του υλικού έγινε δεκτό από τον Ισ. Ντογιάκο προς τιμήν του», είπε ο Πάνος Καμμένος.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ συνέχισε: «Στην πρώτη συνάντηση είδαμε ότι στο συγκεκριμένο τραπέζι είχε τοποθετήσει και άλλος μηχάνημα καταγραφής συνομιλίας και τζάμερ που απέτρεπε την μετάδοση τηλεφωνικής συνομιλίας μέσω κινητού. Ειδοποιήσαμε ότι θα γίνει και δεύτερη συνάντηση και καταγράψαμε πάλι τη συνομιλία. Εκεί ειπώθηκε να δοθεί το ποσό των 700.000 ευρώ, να ρυθμιστεί το δάνειο και τα υπόλοιπα να δοθούν σε χρυσό».

Όπως είπε ο Πάνος Καμμένος, οι ΑΝΕΛ έχουν αντίγραφα του υλικού αυτού, τα οποία έχουν κατατεθεί στο εξωτερικό, ενώ ο Π. Χαϊκάλης έδωσε ένα αντίγραφο στον Λάκη Λαζόπουλο.

Γιατί δεν έγινε η σύλληψη

Στη συνέχεια αποφασίστηκε να συγκροτηθεί μια ειδική ομάδα της αστυνομίας για να συλληφθεί επ’ αυτοφώρω ο μεσάζων με τα χρήματα. Άνδρες της ομάδας αυτής πήγαν στο σπίτι του Παύλου Χαϊκάλη για να κάνουν τη σύλληψη, αλλά δυο λεπτά πριν από τη συνάντηση ο μεσάζων είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Παύλο Χαϊκάλη, ακύρωσε το ραντεβού και του είπε: «Καλά Χριστούγεννα και φεύγω».

Έτσι δεν έγινε η σύλληψη. Ο Πάνος Καμμένος τόνισε ότι ο Παύλος Χαϊκάλης έδωσε στην αστυνομία το όνομα του μεσάζοντα όταν κατέθεσε στη ΓΑΔΑ.

Ο Πάνος Καμμένος είπε πως το ένα αντίγραφο από το υλικό που έχουν στα χέρια τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα σταλεί στον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου και το άλλο στον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη για να δοθεί στους πολιτικούς αρχηγούς.