18 Δεκέμβριος 2014, 21:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Δεκέμβριος 2014, 21:33

Και ξαφνικά ο Πούτιν μιλάει για «βόρεια» και «νότια» Κύπρο…

  • Και ξαφνικά ο Πούτιν μιλάει για «βόρεια» και «νότια» Κύπρο…

Εντύπωση, καθόλου ευχάριστη, έχει προκαλέσει η αμφιλεγόμενη διπλωματική ορολογία που χρησιμοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για το Κυπριακό, στην καθιερωμένη συνέντευξη-απολογισμό για τα πεπραγμένα της Μόσχας τη χρονιά που πέρασε.

Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου για την Κύπρο, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία προσπαθεί να τηρεί «ισορροπημένη θέση» στο ζήτημα, παρεκκλίνοντας ουσιαστικά από τις έως τώρα ρωσικές θέσεις για το Κυπριακό αλλά και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, τη “Βόρεια” και την Κυπριακή Δημοκρατία στο Νότο, γνωρίζετε ότι προσπαθούμε να έχουμε ισορροπημένη θέση και να οδηγήσουμε την υπόθεση έως την επίλυση του προβλήματος, η οποία θα ικανοποιούσε τόσο το “βόρειο”, όσο και το “νότιο τμήμα” της νήσου, τόσο το τουρκικό, όσο και το ελληνικό» είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία, επομένως, έτσι, είτε αλλιώς, αυτές επεκτείνονται και στη “Βόρεια Κύπρο” και δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα, με την οποία έχουμε ιδιαίτερες σχέσεις, εννοώντας την κοινή θρησκεία. Αυτά τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα και το ζήτημα απολύτως τοπικό, αλλά πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους», σχολίασε ο Ρώσος Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «θα επιδιώκουμε, όπως και στο παρελθόν μια ισορροπημένη λύση, χωρίς έξωθεν επιβολή, που είναι πολύ βασικό, ώστε οι άνθρωποι να συμφωνήσουν μόνοι τους μεταξύ τους». Γιατί, είπε, όταν επεμβαίνει κάποιος απέξω και προσπαθεί κάτι να επιβάλει, οι συμφωνίες που προκύπτουν δεν διαρκούν πολύ. 

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του στο ζήτημα, δεν ξέχασε να εγκωμιάσει προσωπικά τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για δεν υποκύπτει, όπως υπονόησε, σε εξωτερικές πιέσεις.