18 Δεκέμβριος 2014, 14:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Δεκέμβριος 2014, 14:43

Αφιέρωμα του BBC στην Κωνσταντινούπολη (βίντεο)

Η «Τέχνη της Αιωνιότητας» είναι μια σειρά από τρία ντοκιμαντέρ του BBC4, διάρκειας μιας ώρας, με θέμα τη χριστιανική τέχνη. Η σειρά προσφέρει μια εκλαϊκευμένη εισαγωγή στις θεολογικές και δημιουργικές ανησυχίες των χριστιανών καλλιτεχνών.

Το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να δώσει απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που απασχολούν για πάνω από χίλια χρόνια τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της πρώιμης Δύσης. Ανάμεσα στα ερωτήματα που θέτει είναι το πώς πρέπει η τέχνη να αναπαριστά τη σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και τον Θεό, το πώς η τέχνη μπορεί να εκφράσει καλύτερα αιώνιες αξίες, ή το πώς θα πρέπει να απεικονίζεται το πρόσωπο του Χριστού.

Στο δεύτερο επεισόδιο της σειράς ο ιστορικός τέχνης Άντριου Γκράχαμ-Ντίξον εξετάζει τον κόσμο της ορθόδοξης χριστιανικής εικονογραφίας και ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη για να βυθιστεί στον ταραχώδη κόσμο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Αποκαλύπτει την τέχνη που προέκυψε κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, αποκωδικοποιεί την εικονογραφία και εξηγεί τη συνεχή συνάφειά της με τους καθημερινούς ανθρώπους.