18 Δεκέμβριος 2014, 15:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Δεκέμβριος 2014, 16:24

Ζωντάνεψαν μνήμες από τη Μικρά Ασία στην πρώτη εκδήλωση των Μικρασιατών Κιάτου

  • Ζωντάνεψαν μνήμες από τη Μικρά Ασία στην πρώτη εκδήλωση των Μικρασιατών Κιάτου
    Η πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Νέαπολης Κιάτου «Ο Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης», Βασιλική Αγαπίδου

Ζωντάνεψαν οι μνήμες από τη Μικρά Ασία την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου (στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου του Κιάτου) και φωτίστηκε το πρόσωπο των ανθρώπων του συνοικισμού της Νεάπολης που συμμετείχαν στην πρώτη εκδήλωση του νεοσύστατου μικρασιατικού συλλόγου, της Ένωσης Μικρασιατών Νεάπολης Κιάτου «Ο Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης».

Συγκινημένη η πρώτη πρόεδρος της Ένωσης Βασιλική Αγαπίδου, καλωσόρισε το κοινό που αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή τον νέο Σύλλογο και την ανάγκη να κρατηθούν οι μνήμες ζωντανές και από τους απογόνους των  Μικρασιατών Προσφύγων της Νεάπολης του Κιάτου Κορινθίας, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια και με την ίδρυση νέων μικρασιατικών συλλόγων σε όλη την Ελλάδα.

«Λαοί χωρίς ιστορική μνήμη δεν έχουν μέλλον, σήμερα είμαστε εδώ δημιουργώντας έναν νέο σύλλογο όπου οι μνήμες θα παραμένουν ζωντανές, ανθρωποκεντρικό, που μέσα από τις γιορτές, τις εκδηλώσεις, τις συναντήσεις με άλλους συλλόγους, τις εκδρομές και τις κοινωνικές δράσεις θα θυμηθούμε την ιστορία και τις παραδόσεις μας», ανέφερε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του συλλόγου στον εναρκτήριο λόγο της.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την απαγγελία ποιήματος από μαθήτρια σχολείου της περιοχής, ενώ ακολούθησε ένα συγκινητικό βίντεο από μαθητές με θέμα μαρτυρίες από τους Μικρασιάτες του Κιάτου. Στη συνέχεια προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του Αντώνη Παπαδόπουλου Μελί το Ελληνοχώρι, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία του χωριού-φάντασμα της Ερυθραίας Μικράς Ασίας.

Η χορωδία της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου συμπλήρωσε μουσικά τη βραδιά με μελωδίες από τη Μικρά Ασία, ενώ στους παρευρισκόμενους κεράστηκαν γλυκά και εδέσματα που έφτιαξαν οι γυναίκες του συλλόγου.

Με πληροφορίες από το mikrasiatis.gr.