18 Δεκέμβριος 2014, 13:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Δεκέμβριος 2014, 13:06

Αναπόφευκτη η έξοδος από την κρίση εκτιμά ο Πούτιν

  • Αναπόφευκτη η έξοδος από την κρίση εκτιμά ο Πούτιν

Η Ρωσία περνάει τη χειρότερη νομισματική κρίση από το 1998, αλλά θα ξαναβρεί την οικονομική της ανάπτυξη στη χειρότερη περίπτωση σε διάστημα δύο ετών, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η έξοδος από την κρίση είναι «αναπόφευκτη» διότι η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται, είπε ο πρόεδρος Πούτιν κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου ενώπιον χιλίων δημοσιογράφων.

«Θα χρησιμοποιήσουμε τα μέτρα που είχαν επιτυχία το 2008» εξήγησε, αναφερόμενος ωστόσο στην πιθανότητα τόσο ανόδου όσο και περαιτέρω πτώσης του ρουβλίου καθώς τόνισε την ύπαρξη πολλών παραγόντων αβεβαιότητας.

Ο πρόεδρος Πούτιν διαβεβαίωσε ότι τα κοινωνικά προγράμματα της αύξησης των συντάξεων και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων θα διατηρηθούν.

Παραδέχθηκε όμως ότι είναι πιθανόν η κυβέρνηση να υποχρεωθεί να μειώσει ορισμένες κοινωνικές δαπάνες, ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης.

Κρίνοντας ότι τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν από την Κεντρική Τράπεζα και την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της νομισματικής κρίσης είναι τα «προσήκοντα», υπενθύμισε στην Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ότι «δεν πρέπει να λησμονεί τις ευθύνες της».

Μέσα σε ένα κλίμα αστάθειας που επικρατούσε από το πρωί, το ρούβλι έπεσε μετά τις πρώτες δηλώσεις του προέδρου της Ρωσίας. Η ισοτιμία διαμορφώθηκε στα 63,10 ρούβλια έναντι του δολαρίου και στα 77,69 έναντι του ευρώ. Το ρούβλι έχει χάσει το 40% της αξίας του από την αρχή του έτους, εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων κατά της ρωσικής οικονομίας, αλλά και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.