Πούτιν: Η νομισματική κρίση οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες

  • Πούτιν: Η νομισματική κρίση οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες
    O Ρώσος πρόεδρος κατά την καθιερωμένη, ετήσια, συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα (φωτ.: Sergei Chirikov / EPA)

Την εκτίμηση ότι η δυσμενής οικονομική κατάσταση στη Ρωσία θα διαρκέσει το πολύ δύο χρόνια, αλλά ότι είναι και πιθανό να διευθετηθεί συντομότερα, έκανε ο Βλαντιμίρ Πούτιν απαντώντας σε δημοσιογράφους. Όπως ήταν φυσικό, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Ρωσίας λίγο πριν από το τέλος του έτους, οι ερωτήσεις σχετικά με το ρούβλι έπεσαν… βροχή!

«Η νομισματική κρίση στη Ρωσία προκλήθηκε από εξωτερικούς παράγοντες», δήλωσε ο Πούτιν και συνέχισε λέγοντας ότι η Κεντρική Τράπεζα και η ρωσική κυβέρνηση λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπισή της.

Εν τω μεταξύ, αργά το βράδυ της Τετάρτης εκμηδενίστηκαν οι απώλειες (-11%) για το ρωσικό νόμισμα, με τη συναλλαγματική ισοτιμία να κινείται ανοδικά βελτιώνοντας ακόμα και τις επίσημες ισοτιμίες που είχε ανακοινώσει η Κεντρική Τράπεζα στη Μόσχα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου της Μόσχας, τα προθεσμιακά συμβόλαια αγοραπωλησίας συναλλάγματος δολάριο και ευρώ για την Πέμπτη πέφτουν χαμηλότερα των ψυχολογικών ορίων: στα 60 ρούβλια το δολάριο και στα 75 ρούβλια το ευρώ.