Κάλπες, σενάρια «κυβέρνησης» και το... διαζύγιο Σαμαρά-Βενιζέλου

  • Κάλπες, σενάρια «κυβέρνησης» και το... διαζύγιο Σαμαρά-Βενιζέλου
    Φωτογράφος Αλέξανδρος Βλάχος (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα· τόσο για το Μαξίμου όσο και για τις σχέσεις των δυο κυβερνητικών εταίρων. Αν και το πιθανότερο πλέον σενάριο είναι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες (μια και το 180 φαντάζει άπιαστο), στο τραπέζι έχουν πέσει και άλλες σκέψεις που για την ώρα κολλάνε στα «όχι» των Αλέξη Τσίπρα, Πάνου Καμμένου και Φώτη Κουβέλη.

Στη ΔΗΜΑΡ, όσο και στην ομάδα των Ανεξάρτητων Βουλευτών, υπάρχουν πυρήνες που επιθυμούν ακόμη και στο παρά πέντε τη συνεννόηση με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα που θα οδηγήσουν σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού και συγκεκριμένη ημερομηνία εκλογών.

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού πάντως απορρίπτουν αυτές τις σκέψεις και επιλέγουν τις εκλογές. Κάτι αντίστοιχο επιθυμεί και ο Αλέξης Τσίπρας, μια και πιστεύει ότι πέτυχε την πρώτη νίκη του, και εκτός των άλλων έχει την ομάδα Παναγιώτη Λαφαζάνη που δεν θέλει να ακούει οποιαδήποτε σκέψη για κυβέρνηση ειδικού σκοπού.

Στο ΠΑΣΟΚ, αν και ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη πρώτη ψηφοφορία χάραξε νέα τακτική, ετοιμάζονται και αυτοί για εκλογές. 

Ωστόσο τα μαχαίρια έχουν βγει μεταξύ των δυο εταίρων αφού θεωρούν ότι οι συνεργάτες του πρωθυπουργού απέτυχαν να πείσουν όσους είχαν χρεωθεί.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στην πρόταση που έκανε για εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και συμφωνία επί κρίσιμων θεμάτων όλων των πολιτικών δυνάμεων, ακόμη και για το χρόνο των εκλογών, στην ανάγκη να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες συνεννόησης για την προεδρική εκλογή ενόψει της 29ης Δεκεμβρίου.

Τέλος να σημειώσουμε την... ασυλία που έχει τις τελευταίες ημέρες ο Ευ. Βενιζέλος από τον ΣΥΡΙΖΑ μια και οι επιθέσεις πλέον είναι εναντίον της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά, κάτι που η Χαριλάου Τρικούπη το ερμηνεύει ως νέο ρόλο δικό της, την επομένη των εκλογών. Όσο για τις διεργασίες, τα τραπέζια και οι κρυφές συναντήσεις και οι πιέσεις θα συνεχιστούν.