23 Δεκέμβριος 2014, 11:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Δεκέμβριος 2014, 19:27

Αετουδάκια σμυρναίικα

  • Αετουδάκια σμυρναίικα

Τα αετουδάκια (ή αετάκια, αητουδάκια, αητάκια κτλ.) ήταν κουλουράκια που τα έφτιαχναν στη Σμύρνη τις γιορτές. Με μια ξύλινη σφραγίδα την οποία πατούσαν πάνω στη ζύμη έβγαιναν στο σχέδιο του δικέφαλου αετού. Στα μάτια έβαζαν δυο γαρίφαλα.

ΥΛΙΚΑ
  • 500 γρ. βούτυρο
  • 450 γρ. ζάχαρη
  • 1 ποτήρι φρεσκοστυμμένη πορτοκαλάδα
  • 80 γρ. κονιάκ
  • ½ κ.σ. σόδα 
  • 2 βανίλιες 
  • 500 γρ. αλεύρι
  • μισό χαρτάκι τριμμένο γαρίφαλο
  • γαρίφαλα ολόκληρα
  • 1 αυγό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Λιώνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε με τη ζάχαρη για να λιώσει.
  2. Βάζουμε στο μίγμα τις βανίλιες, τη σόδα και την πορτοκαλάδα κι ανακατεύουμε.
  3. Προσθέτουμε το κονιάκ και το τριμμένο γαρίφαλο μέχρι να αφομοιωθούν. 
  4. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι κι ανακατεύουμε (με τα χέρια) μέχρι να γίνει ομοιόμορφη ζύμη. 
  5. Μόλις διαμορφωθεί η ζύμη παίρνουμε κομμάτια και τα απλώνουμε, και με τα φορμάκια την κόβουμε και δημιουργούμε διάφορα σχεδιάκια (να μην είναι πολύ λεπτή η ζύμη)
  6. Τα βάζουμε στο ταψί και τα διακοσμούμε με ένα-δυο γαρίφαλα στο καθένα
  7. Χτυπάμε το αυγό και μ’ ένα πινελάκι και τα αλείφουμε ένα-ένα από πάνω.
  8. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο στους 180° (αφού τον έχουμε προθερμάνει) για περίπου μισή ώρα, ώσπου να ροδίσουν.

Εάν δεν υπάρχει η σφραγίδα (φωτο) μπορούν να χρησιμοποιηθούν φορμάκια για διαφορετικά σχέδια.

Τη συνταγή την βρήκαμε στη σελίδα «Μνήμες προσφύγων» (www.facebook.com/mnimesprosfigon)

Καλές γιορτές!