17 Δεκέμβριος 2014, 20:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Δεκέμβριος 2014, 20:44

Ραντεβού στα τυφλά την επόμενη Τρίτη για το κυνήγι των 180

  • Ραντεβού στα τυφλά την επόμενη Τρίτη για το κυνήγι των 180

Με εκπλήξεις ολοκληρώθηκε η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Όπως αναμενόταν, ο Σταύρος Δήμας δεν συγκέντρωσε τους 200 βουλευτές αφού υπέρ της υποψηφιότητάς του ψήφισαν 160 βουλευτές και «παρών» ψήφισαν 135 βουλευτές.

Και όλα αυτά, όταν τα σενάρια για κάποια λύση –που για την ώρα αρνείται ο ΣΥΡΙΖΑ– φουντώνουν. Την ίδια ώρα φουντώνουν και οι διεργασίες προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των «ναι» στο Δήμα στην επόμενη ψηφοφορία που είναι την ερχόμενη Τρίτη.

Η κυβέρνηση, πάντως, ήταν μουδιασμένη καθώς και δεν κατάφερε να πετύχει το ψυχολογικό πλεονέκτημα των 165 που είχε ως στόχο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, μιλά για πρώτη νίκη και θεωρεί ότι δεν πρόκειται να συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι. Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «ωραίο-πολύ ωραίο».

Σαμαράς: Ήταν η πρώτη από τις τρείς ψηφοφορίες. Ευελπιστώ ότι θα εκλεγεί πρόεδρος Δημοκρατίας. Οι συνθήκες είναι δύσκολες για τη χώρα και οι βουλευτές αντιλαμβάνονται ότι δεν πρέπει να μπει η χώρα σε περιπέτειες.

Ο Πάνος Καμμένος υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα σημαίνει εκλογές, μια και δεν πείστηκαν οι βουλευτές από την «επιχείρηση τρομοκράτησης» που στήθηκε από την συγκυβέρνηση. Επίσης επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ ούτε τις άλλες δυο ψηφοφορίες. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Φώτης Κουβέλης που υποστήριξε ότι ανοίγει ο δρόμος για εκλογές.
Οι εκπλήξεις ήταν το «παρών» του ανεξάρτητου βουλευτή Παναγιώτη Μελά (που είχε ταχθεί υπέρ του Δήμα, κάτι που θα συμβεί –όπως δήλωσε– στις δύο επόμενες ψηφοφορίες), όπως και η απουσία του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Γιοβανόπουλου.

Τον Σταύρο Δήμα ψήφισαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές  Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Νταβρής, Χρήστος Αηδόνης, Κατερίνα Μάρκου.

«Παρών» ψήφισαν οι Βύρων Πολύδωρας, Βασίλης Καπερνάρος, Πέτρος Τατσόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης, Νίκη Φούντα, Βασίλης Οικονόμου, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Παναγιώτης Μελάς, Ραχήλ Μακρή, Θεόδωρος Παραστατίδης, Μάρκος Μπόλαρης, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιάννης Κουράκος. Όπως είχαμε γράψει  στην ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν υπάρχει η συνήθης διάκριση ανάμεσα στο «παρών» και το «όχι».

Επίσης απουσίαζε ο άρτι αποφυλακισθείς, ανεξάρτητος βουλευτής προερχόμενος από τη ΧΑ, Στάθης Μπούκουρας, καθώς και ο συνάδελφός του Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος αλλά και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννα Χατζησοφιά, που έστειλε επιστολή στο προεδρείο στην οποία υποστήριζε ότι εάν ήταν παρούσα θα ψήφιζε παρών. Δικαιολογημένα απών από τη διαδικασία ήταν ο Γιώργος Κασαπίδης.