Σε ρόλο «λαγού» ο Βενιζέλος, πυροδοτεί νέα σενάρια

  • Σε ρόλο «λαγού» ο Βενιζέλος, πυροδοτεί νέα σενάρια
    Φωτογράφος Παντελής Σαΐτας (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μπορεί το Μαξίμου να ισχυρίζεται ότι έχει τους 180 και ότι δεν συζητά «πακέτο» συμφωνία για Πρόεδρο και μετά εκλογές μέσα στο 2015, ο Ευάγγελος Βενιζέλος όμως, λίγη ώρα πριν γίνει η πρώτη ψηφοφορία, πυροδότησε νέα σενάρια.

Δεν είναι συμπτωματικό ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε την τοποθέτηση αυτή μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αλλά επί της ουσίας λειτούργησε ως «λαγός» στην προσπάθεια της κυβέρνησης να πειστεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να δεχτεί εκλογή Προέδρου και εκλογές την Άνοιξη.

Ο Ε. Βενιζέλος έδειξε πως το «πακέτο» για πιθανή συνεργασία με δυνάμεις της αντιπολίτευσης είναι συμφωνία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και κοινή διαπραγμάτευση με τους εταίρους, με τον ίδιο να δηλώνει πως από την πλευρά του είναι «ανοικτός να τα συζητήσουμε όλα», βάζοντας πάνω στο τραπέζι όλα τα ενδεχόμενα: από συμφωνία για ημερομηνία εθνικών εκλογών εντός του 2015 μέχρι και συγκρότηση κυβέρνησης εθνικού σκοπού.

Βενιζέλος: Είναι βλαπτική η προσφυγή στις κάλπες λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου αλλά δεν φοβόμαστε τις εκλογές.

Απευθυνόμενος προς τα κόμματα, και κυρίως προς την αξιωματική αντιπολίτευση, είπε: «Περιμένουμε μέχρι τον τρίτο γύρο στις 29 Δεκεμβρίου την ανταπόκριση των βουλευτών, και κυρίως των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, σε προσέγγιση που συνδέει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με την κρίσιμη διαπραγμάτευση και τη συγκρότηση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, κι εμείς είμαστε ανοικτοί να τα συζητήσουμε όλα, γιατί μας ενδιαφέρει το εθνικό συμφέρον».

Απευθυνόμενος δε προς τους βουλευτές του ζήτησε να διατηρήσουν την ενότητα στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς «θα λειτουργήσουμε ως εγγυητής της σταθερότητας και μετεκλογικά», κάνοντας ένα κλικ προς τον ΣΥΡΙΖΑ.