Η Εκκλησία της Αγγλίας χειροτόνησε την πρώτη γυναίκα επίσκοπο

  • Η Εκκλησία της Αγγλίας χειροτόνησε την πρώτη γυναίκα επίσκοπο
    H αιδεσιμότατη Λίμπι Λέιν είναι η πρώτη γυναίκα που χειροτονήθηκε επίσκοπος στη Μεγάλη Βρετανία (φωτ.: Lynne Cameron / EPA)
  • Η Εκκλησία της Αγγλίας χειροτόνησε την πρώτη γυναίκα επίσκοπο 2
    Η 48χρονη επίσκοπος του Στόκπορτ της βόρειας Αγγλίας είναι παντρεμένη με τον αιδεσιμότατο Τζορτζ Λέιν και έχει δύο ενήλικα παιδιά (φωτ.: Lynne Cameron / EPA)

Η παράδοση ίσχυε επί αιώνες αλλά ήρθε η μέρα που έγινε η μεγάλη ανατροπή: η Εκκλησία της Αγγλίας χειροτόνησε την Τετάρτη την πρώτη γυναίκα επίσκοπο. Πρόκειται για την 48χρονη αιδεσιμοτάτη Λίμπι Λέιν, που πλέον είναι η νέα επίσκοπος του Στόκπορτ της βόρειας Αγγλίας.

«Είναι αναπάντεχη χαρά η παρουσία μου σήμερα εδώ. Είναι μια αξιοσημείωτη μέρα για μένα και αντιλαμβάνομαι ότι είναι μία ιστορική μέρα για την εκκλησία», είπε η Λίμπι Λέιν κατά την χειροτονία της.

Σύζυγος του αιδεσιμότατου Τζορτζ Λέιν, η πρώτη γυναίκα επίσκοπος έχει δύο παιδιά. Από το 2000 μέχρι σήμερα υπηρετεί στην επισκοπή του Τσέστερ, στη βορειοδυτική Αγγλία.

Τον περασμένο Ιούλιο η Γενική Σύνοδος της Εκκλησίας της Αγγλίας τάχθηκε υπέρ μιας μεταρρύθμισης που δίχαζε εδώ και δεκαετίες την Αγγλικανική Εκκλησία.

Γυναίκες επίσκοποι υπάρχουν στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία αλλά αγγλικανικές εκκλησίες σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες δεν τις χειροτονούν ως ιερείς. Από το 1994 η Αγγλικανική Εκκλησία επέτρεπε τη χειροτονία γυναικών ιερέων, όχι όμως και επισκόπων. Πρωτεργάτης της ιστορικής αυτής στροφής θεωρείται ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι, ο πνευματικός ηγέτης των 80 εκατομμυρίων Αγγλικανών σε όλο τον κόσμο.

Όσοι αντιτίθενται στη χειροτονία γυναικών επισκόπων στη Βρετανία υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο παραβιάζει την παράδοση του αποκλειστικά ανδρικού κλήρου που χρονολογείται από τους Δώδεκα Αποστόλους. Οι υπέρμαχοι, απλά υποστηρίζουν ότι είναι ζήτημα ισότητας.

«Συγχαρητήρια στην αιδεσιμοτάτη Λίμπι Λέιν που έγινε η πρώτη γυναίκα επίσκοπος της Εκκλησίας. Ένας ιστορικός διορισμός και μια σημαντική μέρα για την ισότητα», έγραψε στο Twitter ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.