17 Δεκέμβριος 2014, 15:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Δεκέμβριος 2014, 15:17

Αμερικανός γερουσιαστής υπερασπίζεται την Κύπρο και τα βάζει με τον Ερντογάν

  • Αμερικανός γερουσιαστής υπερασπίζεται την Κύπρο και τα βάζει με τον Ερντογάν
    Φωτογράφος Michael Reynolds / EPA

Δεν χαρίστηκε ούτε στην Τουρκία ούτε στον πρόεδρό της και έλαβε ξεκάθαρη θέση υπέρ της Κύπρου. Ο λόγος για τον πρόεδρο της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, που άστραψε και βρόντηξε καλώντας την αμερικανική ηγεσία να αντιδράσει άμεσα στις ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ. «Οι πρόσφατες αντιαμερικανικές τοποθετήσεις του Ταγίπ Ερντογάν δεν αρμόζουν σε ηγέτη συμμάχου των ΗΠΑ», είπε ο γερουσιαστής.

Παίρνοντας το λόγο στην ολομέλεια της Γερουσίας και έχοντας πίσω του έναν χάρτη με τις κινήσεις του «Μπαρμπαρός», ο Ρόμπερτ Μενέντεζ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την εισβολή της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη Κύπρου και υποστήριξε ότι με αυτό τον τρόπο η Άγκυρα θέτει σε κίνδυνο τις ειρηνευτικές συνομιλίες στο νησί. 

Ο Αμερικανός γερουσιαστής κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τον Νίκο Αναστασιάδη και να καταδικάσει την Τουρκία για τις κατάφωρες παραβιάσεις της.

«Το περιστατικό αυτό [σ.σ. με το «Μπαρμπαρός»] είναι απλώς η τελευταία μιας μακράς σειράς παραβιάσεων από την πλευρά της Τουρκίας σε βάρος του κυριαρχικού δικαιώματος της Κύπρου να εξερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους της, στη δική της ΑΟΖ. Η Τουρκία, βέβαια, επίσης, κατέχει παράνομα με 40.000 μέλη τουρκικών στρατευμάτων το βόρειο τμήμα του νησιού και έχει εδώ και 40 χρόνια αποτρέψει οποιαδήποτε ουσιαστική προσπάθεια συμφιλίωσης», είπε χαρακτηριστικά. 

Μενέντεζ: Για να αρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες, η Τουρκία πρέπει να αποσύρει αμέσως τα πλοία της που δραστηριοποιούνται μέσα και γύρω από την κυπριακή ΑΟΖ.

«Τις τελευταίες εβδομάδες ο πρόεδρος Ερντογάν και η κυβέρνησή του έχουν χρησιμοποιήσει ασυνήθιστα πολεμική και αντιδυτική ρητορική για να επιτεθούν  στη Δύση», είπε ο γερουσιαστής Μενέντεζ, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο απαιτεί άμεση και δυναμική απάντηση.