25 Δεκέμβριος 2014, 12:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Φεβρουάριος 2015, 17:32

Μαρία Εκμεκτσίογλου: Πιστεύω ακόμα στο θαύμα των Χριστουγέννων

  • Μαρία Εκμεκτσίογλου: Πιστεύω ακόμα στο θαύμα των Χριστουγέννων

Είναι από τις φυσιογνωμίες που διαθέτουν έντονο ταμπεραμέντο και σε μαγνητίζουν και μόνο με την παρουσία τους, προτού καν αρχίσουν να μιλούν. Πρόθυμη να ανοίξει την αγκαλιά της και να μοιραστεί απλόχερα τα φαγητά που ετοιμάζει με τόσο μεράκι με τους φίλους της, αγαπημένα πρόσωπα και όλους όσους επισκέπτονται το εστιατόριό της στην Πόλη. Μια γυναίκα που δηλώνει ότι είναι «μια αληθινή μαγείρισσα που έχει τρέλα με τη δουλειά της», που νιώθει την Ελλάδα σαν δεύτερη πατρίδα της και πιστεύει ακόμη στο θαύμα των Χριστουγέννων.

Η Μαρία Εκμεκτσίογλου άνοιξε την καρδιά της στο pontos-news.gr και μας μίλησε για τη ζωή της στην Κωνσταντινούπολη, τη σχέση της με τους Τούρκους, τα παιδικά της χρόνια και τα επόμενα σχέδιά της, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει τον ενθουσιασμό της για το ότι η νέα τηλεοπτική της εκπομπή κάνει πρεμιέρα στη γη του Πόντου. Απολαύστε την!

«Ο Κήπος της Μαρίας», το εστιατόριό σας στην Πόλη. Πώς πήρατε την απόφαση να το ανοίξετε;
Το εστιατόριο αυτό λειτουργεί εδώ και δεκαπέντε χρόνια στην Κωνσταντινούπολη. Η απόφαση πάρθηκε διότι αγαπώ να μαγειρεύω. Πάντοτε φιλοξενούσα στο σπίτι πολύ κόσμο για φαγητό, και από ένα σημείο κι έπειτα δεν μου έφτανε ο χώρος για να μπορώ να τους ευχαριστήσω όλους.

Εκείνη την περίοδο ήταν καλοκαίρι και αρχικά έφτιαξα έναν τεράστιο κήπο όπου τοποθέτησα τραπέζια και καρέκλες. Ήταν ένας χώρος που εξέπεμπε ζεστασιά και θαλπωρή. Οι φίλοι μου, λοιπόν, μου πρότειναν να τον ονομάσω «Ο Κήπος της Μαρίας». Σταδιακά η επιχείρηση μεγάλωσε, τα τραπέζια άρχισαν πλέον να μη φτάνουν, κι έτσι πλέον επεκτάθηκε παίρνοντας επαγγελματική μορφή και ξεφεύγοντας από το ερασιτεχνικό επίπεδο. Η τωρινή του ονομασία είναι «Maria’s Restaurant» και υποδέχεται φίλους, γνωστούς και ανθρώπους από όλον τον κόσμο.

Ποιο είναι το πιάτο που αποτελεί τη σπεσιαλιτέ σας και έχει τη μεγαλύτερη ζήτηση από όσους επισκέπτονται το εστιατόριό σας;
Τα πιάτα είναι πάρα πολλά και ανά διαστήματα εμπλουτίζω το μενού για να εκπλήσσω ευχάριστα τους πελάτες, που πλέον είναι όλοι φίλοι κι έρχονται με τις οικογένειές τους για να γευτούν τα φαγητά μας. Ένα από τα πιάτα που ενθουσιάζει τους επισκέπτες είναι το γεμιστό καλαμάρι με την καπνιστή μελιτζάνα, όπως επίσης και το αρνίσιο κότσι που το μαγειρεύω όλη τη νύχτα σε γάστρα με δαμάσκηνα, η σαλάτα με φύλλα αγκινάρας, κουκουνάρια και χυμό από ρόδι, και μια σειρά από διάφορα άλλα πιάτα που βασίζονται σε συνταγές δικής μου επινόησης. Πρόκειται για πιάτα δουλεμένα μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια ώστε να προκύψει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα για όλους.

Πόσο εύκολο ήταν για μια Πολίτισσα πάππου προς πάππον να τα εγκαταλείψει όλα και να εγκατασταθεί στην Ελλάδα για χάρη του έρωτα;
Πάνω από όλα είναι ο έρωτας. Πάνω από τη μαγειρική και πάνω από οτιδήποτε άλλο. Όταν σου χτυπάει την πόρτα δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο παρά να του ανοίξεις και να τον καλωσορίσεις. Ο έρωτας σε συνδυασμό με την αγάπη μου για την Ελλάδα, την οποία όλοι οι Κωνσταντινουπολίτες τη θεωρούμε δεύτερη πατρίδα μας, συνέβαλαν στο να πάρω αυτήν την απόφαση. Εγκαταστάθηκα στη Θεσσαλονίκη όπου έζησα έναν υπέροχο γάμο, αλλά όπως όλα τα παραμύθια κάποια στιγμή τέλειωσε κι έτσι μετά επέστρεψα πάλι στην Πόλη και στην αγκαλιά του αγαπημένου μου Βοσπόρου.

Τι είναι αυτό που θυμάστε πιο έντονα από τα παιδικά σας χρόνια στην Πόλη;
Το  καλοκαίρι παραθερίζαμε στα Πριγκηπόνησα και το χειμώνα ζούσαμε στην Κωνσταντινούπολη, και όλες οι αναμνήσεις είναι τόσο όμορφες που δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια συγκεκριμένη. Ωστόσο, αυτό που θυμάμαι έντονα είναι οι γιορτές και ιδίως η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με τα τραπέζια και τις βεγγέρες όπου συγκεντρωνόταν όλη η οικογένεια. Είμαι ένας άνθρωπος που μου αρέσει να μοιράζομαι πράγματα, και μέχρι και σήμερα πιστεύω στον Αϊ-Βασίλη, στο θαύμα των Χριστουγέννων και στην παιδικότητα που δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί από τη ζωή μας.

Είστε από τους λίγους Ρωμιούς που παρέμειναν στην Κωνσταντινούπολη μετά τις απελάσεις. Πώς βιώσατε τα χρόνια που ακολούθησαν την περίοδο αυτή;
Ανήκω στους τυχερούς που μεγάλωσα στα χρόνια που δεν χαρακτηρίζονταν από ιδιαίτερες δυσκολίες, όπως τα χρόνια που έζησαν οι μεγαλύτεροι από εμένα. Οι άνθρωποι αυτοί έφυγαν από την Πόλη με πολύ μεγάλη λύπη και μεγάλο καημό γιατί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν σπίτια, περιουσίες, φίλους και αγαπημένα πρόσωπα. Προσωπικά δεν βίωσα άσχημες καταστάσεις ζώντας όλα αυτά τα χρόνια στη γη όπου έλαβαν χώρα όλα αυτά τα δυσάρεστα περιστατικά. Αντιθέτως ζω μια τόσο έντονη αγάπη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων που μπορώ να πω ότι αρχίζω και τη φοβάμαι. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια χαίρομαι επίσης που επιστρέφουν στην Πόλη όλο και περισσότεροι Ρωμιοί, οι οποίοι στήνουν εδώ τη ζωή τους κάνοντας μια νέα αρχή.


(φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μαρία Μαρόγιαννη)

Πώς θα περιγράφατε τη σχέση σας με τους Τούρκους στην καθημερινότητά σας;
Ως Ρωμιά που ζει στην Τουρκία, ασκώντας ένα επάγγελμα που είναι ως επί το πλείστον ανδροκρατούμενο, έχω τις καλύτερες εντυπώσεις από τον τρόπο που συνεργάζομαι με τους Τούρκους. Υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη και γι’ αυτό άλλωστε έχω στο εστιατόριό μου γύρω στα 37 άτομα προσωπικό που είναι όλοι Τούρκοι οι οποίοι με σέβονται, με αγαπάνε και με βοηθούν να προχωρώ τις επιχειρήσεις μου.

Επίσης, οι περισσότεροι πελάτες μου είναι Τούρκοι με ιδιαίτερη λατρεία για την Ελλάδα και τις ομορφιές της.

Είναι γεγονός ότι οι Έλληνες που έχουν έρθει στην Πόλη για να εγκατασταθούν μόνιμα λόγω δουλειάς χαίρουν της καλύτερης μεταχείρισης. Πιλότοι, καθηγητές που διδάσκουν σε πανεπιστήμια, πολιτικοί μηχανικοί και γιατροί καταφθάνουν καθημερινά για αναζήτηση εργασίας, άνθρωποι οι οποίοι αποτελούν τους λεγόμενους νεο-Πολίτες. Είναι ευπρόσδεκτοι οι Έλληνες εδώ. Τα σύνορα έχουν πλέον ανοίξει. Μάλιστα γίνονται και αρκετοί γάμοι μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, κάτι που σε παλαιότερες εποχές δεν συνέβαινε τόσο συχνά. Στο παρελθόν μπορεί να μη ζήσαμε ευχάριστα γεγονότα, αλλά αυτή τη στιγμή και οι δύο πλευρές δείχνουν διάθεση να κάνουν όμορφη την κοινή τους ζωή από εδώ και στο εξής, κι αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και ελπιδοφόρο.

Βρίσκεστε ήδη στα γυρίσματα της νέας σας τηλεοπτικής εκπομπής. Προγραμματίζετε να γυρίσετε κάποιο επεισόδιο και στα μέρη του Πόντου;
Θα πραγματοποιήσουμε ένα πολύ μεγάλο και δύσκολο οδοιπορικό ξεκινώντας από τον Πόντο. Είναι μια περιοχή που την αγαπώ ιδιαίτερα γιατί ο ένας μου παππούς ήταν από τη Σαφράμπολη. Έτσι λοιπόν, στο πλαίσιο της εκπομπής θα ξεκινήσουμε το οδοιπορικό από την Τραπεζούντα, τη Σαμψούντα και άλλα χωριά του Πόντου, μετά θα κατεβούμε προς την Καππαδοκία και στη συνέχεια θα συνεχίσουμε σχεδόν σε όλη την Ανατολή.

Θα παρακολουθήσετε γυναίκες από τον Πόντο να μοιράζονται μαζί μας ξεχασμένες συνταγές που χάθηκαν στο πέρασμα των χρόνων, αναβιώνοντας γεύσεις και αρώματα μιας άλλης εποχής.

Στο σημείο αυτό θέλω να αναφέρω ότι τόσο ο δήμαρχος της Τραπεζούντας, όπως και ο νομάρχης, αλλά και όλοι οι αντίστοιχοι φορείς της κάθε περιοχής μάς βοήθησαν πάρα πολύ στο έργο μας, κάτι που ήταν για όλους μας ιδιαίτερα σημαντικό και πολύτιμο καθώς με τη συμβολή τους πήγαμε σε μέρη που ούτε καν φανταζόμασταν. Όπου και να πήγαμε στα μέρη αυτά, οι άνθρωποι μας υποδέχτηκαν με πολύ μεγάλη αγάπη και μας άνοιξαν την πόρτα του σπιτικού τους χωρίς δεύτερη σκέψη. Ήταν πράγματι μια πολύ όμορφη και συγκλονιστική εμπειρία που θα αρχίσει να προβάλλεται στον Alpha με τη νέα χρονιά.

Στο βιβλίο σας Γεύσεις και Αρώματα, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας, παντρεύετε συνταγές «από τις δύο πλευρές του Αιγαίου». Με ποιον τρόπο καταφέρνετε κάτι τέτοιο;
Μαζί με τον συνεργάτη μου, τον Γκιοκτσέν Αντάρ, συγκεντρώσαμε συνταγές που φτιάχνουμε και στην Ελλάδα και στην Τουρκία, τόσο κάποιες που όλοι μας γνωρίζουμε, όσο και άλλες που είναι ξεχασμένες και τις έχουμε κληρονομήσει από τις γιαγιάδες μας. Τρέφω μια ιδιαίτερη αγάπη για την παραδοσιακή κουζίνα και σκαλίζω συνεχώς το παρελθόν για να ανακαλύπτω συνταγές που έχουν χαθεί στο χρόνο. Είναι ένα βιβλίο στο οποίο καταθέσαμε την ψυχή μας και αποτελεί ένα είδος γαστρονομικής εγκυκλοπαίδειας που αξίζει να περάσει αργότερα στα παιδιά και στα εγγόνια μας.

Τι περιλαμβάνουν τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια; Πότε αναμένεται να πραγματοποιηθεί η έκδοση του επόμενου βιβλίου σας;
Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί το αμέσως επόμενο βιβλίο μου, που έχει τον τίτλο Με άρωμα κανέλας, κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις 17 Δεκεμβρίου, επίσης από τις Εκδόσεις Μίνωας. Γίνονται παρουσιάσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, κάτι που με γεμίζει πάντοτε με ενθουσιασμό, και αμέσως μετά ανυπομονώ να γιορτάσουμε και μια δεύτερη Πρωτοχρονιά στην Τραπεζούντα μαζί με την ομάδα της τηλεοπτικής μας εκπομπής και όλους τους εκεί φίλους μας, μετά από πρόσκληση του δημάρχου και του νομάρχη της περιοχής.  

  • Η συνέντευξη δόθηκε στη δημοσιογράφο Βίκυ Καλοφωτιά, για το pontos-news.gr
  • Μαζί με τη συνέντευξη, η Μαρία Εκμεκτσίογλου χάρισε αποκλειστικά στους αναγνώστες του pontos-news.gr και μια συνταγή. Διαβάστε την ΕΔΩ.