16 Δεκέμβριος 2014, 23:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Δεκέμβριος 2014, 23:07

Συλημένες θρησκευτικές τοιχογραφίες από τα κατεχόμενα στη Βρετανία

 • Συλημένες θρησκευτικές τοιχογραφίες από τα κατεχόμενα στη Βρετανία
  Τοιχογραφία με την Παναγία από παράσταση της Αποκαθήλωσης που ανήκε στην Μονή της Παναγίας Αψινθιώτισσας στην κατεχόμενη Κερύνια
 • Συλημένες θρησκευτικές τοιχογραφίες από τα κατεχόμενα στη Βρετανία
  Τοιχογραφία με την Παναγία από παράσταση της Αποκαθήλωσης
 • Συλημένες θρησκευτικές τοιχογραφίες από τα κατεχόμενα στη Βρετανία
  Τοιχογραφία που δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη από ποιο ναό της Κύπρου συλήθηκε
 • Συλημένες θρησκευτικές τοιχογραφίες από τα κατεχόμενα στη Βρετανία
  Τοιχογραφία του 12ου αιώνα από άγνωστο μοναστήρι της Κύπρου

Δύο αποσπάσματα τοιχογραφιών από το ναό της Μονής της Παναγίας Αψινθιώτισσας στην κατεχόμενη Κερύνεια είχαν την τύχη να δουν από κοντά τα μέλη της Βουλής των Λόρδων στο Λονδίνο, που παρακολούθησαν την ομιλία «Αίμα, Θησαυρός και Ισλαμικό Κράτος: Πόλεμος, Εξτρεμισμός και η Σύληση του Πολιτισμού» της Τασούλας Χατζητοφή.

Όπως αποκάλυψε η ιδρύτρια του μη κυβερνητικού οργανισμού «Walk of Truth» και πρόσφυγας από την Αμμόχωστο, εντόπισε τα αποσπάσματα μαζί με ακόμα δύο έργα στη συλλογή Καναδού συλλέκτη, ο οποίος της τα παρέδωσε χωρίς να ζητήσει οικονομικά ανταλλάγματα.

Στο ένα απεικονίζεται σκηνή της αποκαθήλωσης, που δείχνει την Παναγία και στο δεύτερο ένας μάρτυρας. Όπως είπε η Τασούλα Χατζητοφή για την εξακρίβωση του ναού από τον οποίο προέρχονται οι άλλες δύο τοιχογραφίες ζήτησε τη βοήθεια ειδικών.

Ο ναός του μοναστηριού είναι ο μοναδικός εξαγωνικός ναός σε όλη τη Κύπρο και κτίστηκε περί τα τέλη του 11ου αιώνα. Στα τέλη του 14ου αιώνα ο ναός κινδύνευσε να καταρρεύσει, γι' αυτό κτίστηκαν εσωτερικά υποστηρίγματα και τόξα για να στηριχθεί ο τρούλος και η αψίδα.

Τα πρώτα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή του 1974 ο ναός της Μονής μετατράπηκε σε μάντρα ζώων, ενώ τμήματα των τοιχογραφιών αφαιρέθηκαν. Σήμερα ο ναός είναι ερειπωμένος.

Τι λέει η παράδοση

Το μοναστήρι λέγεται ότι πήρε το όνομά του από ένα θάμνο, την αψινθιά που σκέπαζε καλά την είσοδο σπηλιάς μέσα στην οποία κάποιος καλόγηρος έκρυψε την εικόνα της Παναγίας για να την σώσει από την καταστροφική μανία των εικονομάχων.

Μετά από χρόνια, όταν έγινε η αναστύλωση των εικόνων, οι κάτοικοι της γύρω περιοχής έβλεπαν ένα παράξενο φως να λάμπει στο σημείο αυτό του βουνού.

Βρήκαν την εικόνα και έκτισαν λίγο πιο κάτω ένα μοναστήρι στο όνομα της Παναγίας. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας το μοναστήρι έγινε μετόχι του Πανάγιου Τάφου.