Επιμένει για το πρόβλημα ρευστότητας ο Στουρνάρας

  • Επιμένει για το πρόβλημα ρευστότητας ο Στουρνάρας
    Φωτογράφος Zucchi Enzo (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στα...κάγκελα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, εκείνος επανέρχεται με «κύκλους» που ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών όχι μόνο επιμένει στη «βόμβα» που έριξε, αλλά αποκάλυψε ότι αυτά που είπε για την  ρευστότητα τα έχει πει στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Όπως ισχυρίζονται οι συνομιλητές του Στουρνάρα, στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζεται τίποτα από αυτά  που λέγονται πίσω από τις κλειστές πόρτες. Η φράση αυτή δείχνει τον Γιώργο Προβόπουλο ο οποίος, επίσης, είχε ενημερώσει το 2009 την πολιτική ηγεσία για το πραγματικό ύψος του ελλείμματος και τους κινδύνους που ελλόχευαν.

Οι συνομιλητές του Γιάννη Στουρνάρα υπενθύμιζαν πως υπό κανονικές συνθήκες η Ελλάδα θα έπρεπε έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 να εισπράξει 10,6 δισ. ευρώ (7 δισ. από το ΔΝΤ, 1,8 από τον ESM και 1,8 δισ. από επιστροφή τόκων SMP-ANFAS).

Λόγω όμως της μη ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων και της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, τα λεφτά αυτά δεν θα εκταμιευθούν και λείπουν από τη χώρα.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης σε δηλώσεις του άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί η παραίτηση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος θέτοντας το θέμα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα. «Κινήθηκε έξω από τα όρια που ορίζει ο ρόλος του ως διοικητής. Προφανώς δεν έχει συμβιβαστεί με την ιδέα ότι δεν είναι υπουργός Οικονομικών», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την Κουμουδούρου ο κεντρικός τραπεζίτης λειτούργησε προβοκατόρικα σε βάρος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. «Οι δηλώσεις του είναι θεσμικό ατόπημα και εκτροπή. Οι ευθύνες του είναι προσωπικές και βαρύτατες», κατέληξε ο Πάνος Σκουρλέτης.