16 Δεκέμβριος 2014, 17:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Δεκέμβριος 2014, 21:52

Σμύρνη: Εντυπωσιακό αρχαιοελληνικό ανάγλυφο βρέθηκε τυχαία!

  • Σμύρνη: Εντυπωσιακό αρχαιοελληνικό ανάγλυφο βρέθηκε τυχαία!

Η σκαπάνη που το έφερε στην επιφάνεια δεν ήταν αρχαιολογική, αλλά… οικοδομική! Άλλωστε η Μενεμένη, στην επαρχία της Σμύρνης, έχει αποδείξει ότι είναι μια πολύ πλούσια (αρχαιολογικά) περιοχή. Αυτήν τη φορά, εργασίες στο δέλτα του Έρμου ποταμού (τουρκικά: Gediz Nehri), κοντά στον προϊστορικό οικισμό της Λάρισας, αποκάλυψαν ένα αρχαιοελληνικό ανάγλυφο.

Έχει μήκος 1,8 μ., πλάτος 1,5 μ., πάχος 30 εκ. και απεικονίζει μια γυναίκα να μεταφέρει σταφύλια μαζί με ένα κορίτσι που στο χέρι του κρατάει ένα δίσκο.

Πληροφορίες της Hürriyet, που επικαλείται τη Γενική Διεύθυνση Κρατικών Υδραυλικών Έργων, αναφέρουν ότι το ανάγλυφο εντοπίστηκε σε προσχώσεις του ποταμού. Αρχικά οι εργάτες νόμιζαν ότι πρόκειται για κάποιον βράχο με περίεργο σχήμα. Στη συνέχεια, όμως, αποδείχτηκε ότι πρόκειται για αρχαιολογικό θησαυρό!

Η Μενεμένη βρίσκεται στο κέντρο μιας εύφορης πεδιάδας. Αρχαιολογικά ευρήματα έχουν αποδείξει την ύπαρξη οικισμού του 1000 π.Χ. σε τοποθεσία κοντά στο ποτάμι.

Το εύρημα μεταφέρθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σμύρνης όπου οι συντηρητές έχουν αναλάβει τον καθαρισμό του. Από εκεί και πέρα, οι αρχαιολόγοι θα κληθούν να το χρονολογήσουν. Όπως όμως δήλωσαν, η τύχη ήταν με το μέρος τους καθώς το ανάγλυφο θα μπορούσε να είχε παρασυρθεί από το ρεύμα του ποταμού.