16 Δεκέμβριος 2014, 15:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Δεκέμβριος 2014, 15:59

Χωρίς «όχι» οι ψηφοφορίες για Πρόεδρο

  • Χωρίς «όχι» οι ψηφοφορίες για Πρόεδρο
    Φωτογράφος Παντελής Σαΐτας (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αν παρακολουθήσετε την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας μην απορήσετε γιατί δεν θα ακούσετε από κανέναν την λέξη «όχι». Ο λόγος που θα ακούσετε μόνο «Σταύρος Δήμας» ή «παρών», ή «απών» θα είναι ότι στη διαδικασία εκλογής Προέδρου δεν υπάρχει το «όχι».

Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα και δεν προβλέπεται καμία ομιλία αρχηγού. Η διαδικασία θα εξελιχθεί με βάση τα όσα προβλέπει το άρθρο 140 του Κανονισμού της Βουλής, ενώ τα ίδια θα ισχύσουν και για τις επόμενες ψηφοφορίες. Σύμφωνα με αυτό, αν κάποιος βουλευτής δεν επιθυμεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ορισμένου προσώπου, τότε δηλώνει «παρών».

Έτσι, εφόσον μοναδικός προτεινόμενος είναι ο Σταύρος Δήμας, το αποτέλεσμα που θα ανακοινωθεί θα είναι οι ψήφοι των βουλευτών που θα τον ψηφίσουν, ενώ οι υπόλοιποι θα λογίζονται ως «παρών». Η Βουλή ψηφίζει κατόπιν προτάσεων που μπορούν να γίνουν μόνο από τις κοινοβουλευτικές ομάδες.

Πριν από τη διαδικασία της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας δεν προηγείται συζήτηση, ενώ κάθε βουλευτής που θα ακούει το όνομά του θα σηκώνεται όρθιος και θα εκφράζει την προτίμησή του.

Να σημειώσουμε ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί με την παρουσία και των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ύστερα από την άδεια που παρείχε ο εισαγγελέας των φυλακών. Η άδεια του επόπτη των φυλακών Κορυδαλλού αφορά τους προσωρινά κρατούμενους στον Κορυδαλλό Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Γιάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Νίκο Κούζηλο και Ηλία Κασιδιάρη. Αντίστοιχη άδεια αναμένεται να δοθεί και στον προσωρινά κρατούμενο στις φυλακές Ναυπλίου, ανεξάρτητο πλέον, βουλευτή Στάθη Μπούκουρα.