16 Δεκέμβριος 2014, 13:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Δεκέμβριος 2014, 13:50

Ετοιμότητα και επιφυλακή στον Έβρο

  • Ετοιμότητα και επιφυλακή στον Έβρο
    Πλημμυρισμένα σπίτια σε χωριό της Αλεξανδρούπολης. Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • Ετοιμότητα και επιφυλακή στον Έβρο
    Με αναχώματα προσπαθούν να συγκρατήσουν το νερό. Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • Ετοιμότητα και επιφυλακή στον Έβρο
    Μόλις που φαίνεται η στέγη στο βάθος... Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σταθεροποίηση του πλημμυρικού φαινομένου καταγράφεται σήμερα στο βόρειο τμήμα του Έβρου, όπου η στάθμη των υδάτων του ποταμού στο Πύθιο έπεσε στα 5,80 μέτρα, με όριο συναγερμού τα 5,70.

Οι παροχετεύσεις από το Σβίλεγκραντ (Βουλγαρία) έχουν, επίσης, μειωθεί στα 620 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο, έναντι περίπου 1100 κυβικών τις προηγούμενες μέρες.

Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στο ύψος της Αδριανούπολης (Τουρκία), όπου οι παροχετεύσεις διαμορφώνονται στα 1190 κυβικά μέτρα, σε σχέση με 1400 τις προηγούμενες ημέρες.

Παραμένει η επιφυλακή

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, η επιφυλακή και η ετοιμότητα όλου του μηχανισμού της Περιφέρειας παραμένει αυξημένη, διότι, «υψηλά σταθερά παραμένουν οι παροχές στην περιοχή του Πετάλου, όπου η στάθμη του ποταμού είναι στα 7 μέτρα (με όριο συναγερμού τα 6 μέτρα), και οι παροχές αγγίζουν τα 2045 κυβικά το δευτερόλεπτο».

Οι αρχές παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή των εξέλιξη των πλημμυρικών φαινομένων και διενεργούν ελέγχους, ούτως ώστε να αποφευχθούν ρήγματα στα αναχώματα που εδώ και δώδεκα μέρες έχουν καταπονηθεί, αφού ο ποταμός «δοκιμάζει» τις αντοχές τους στον μέγιστο βαθμό.

Η ρήξη αναχώματος χθες στον οικισμό Πέταλο φαίνεται -όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης- ότι αποσυμφόρησε το φαινόμενο, αφού εκτόνωσε μεγάλο όγκο των υδάτων που στράφηκε σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ενώ δεν υπήρξε κίνδυνος να πλημμυρίσουν σπίτια στον οικισμό Πόρο.

Άρχισε η καταγραφή των ζημιών

Την ίδια ώρα, συνεργεία του ΕΛΓΑ, με τη συνδρομή γεωπόνων της Περιφέρειας κάνουν καταγραφή των ζημιών, στις πλημμυρισμένες καλλιεργήσιμες εκτάσεις (περίπου 110.000 στρέμματα βάσει των αρχικών εκτιμήσεων).

Στην περιοχή βρίσκεται και κλιμάκιο της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Βορείου Ελλάδος (ΥΑΣΒΕ) που διενεργεί αυτοψίες για τις πλημμυρισμένες κατοικίες. Το κλιμάκιο, σε συνεργασία με τους Δήμους, επισκέπτεται τα σημεία όπου κατοικίες επλήγησαν από νερά, κατά μήκος του ποταμού Έβρου και των παραποτάμων.