Σπάνιο νόμισμα με τον Μέγα Αλέξανδρο βρέθηκε στο Ισραήλ

  • Σπάνιο νόμισμα με τον Μέγα Αλέξανδρο βρέθηκε στο Ισραήλ
    Φωτογραφίες: υπουργείο Πολιτισμού Ισραήλ

Είναι μία από τις πιο συστηματικές ανασκαφές που πραγματοποιούνται στο Ισραήλ. Η περιοχή Ρος Χααγίν, έξω από το Τελ Αβίβ, αυτή τη φορά εξέπληξε τους αρχαιολόγους για το 2.800 ετών αγροτικό σπίτι το οποίο ήρθε στο φως. Αποτελείται από 23 δωμάτια, χτίστηκε τον 8ο αιώνα π.Χ. και είναι εξαιρετικά διατηρημένο.

«Τα αγροκτήματα αυτού του είδους λειτουργούσαν ως μικροί γεωργικοί οικισμοί. Τα πολυάριθμα πατητήρια που εντοπίστηκαν μαρτυρούν ότι η παραγωγή κρασιού ήταν πολύ σημαντική. Επίσης ένα μεγάλο σιλό για την αποθήκευση σιτηρών δείχνει ότι οι κάτοικοι ασχολούνταν και με την καλλιέργεια δημητριακών», δήλωσε ο επικεφαλής της ανασκαφής Αμίτ Σάντμαν.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι ένα σπάνιο αργυρό νόμισμα της ελληνιστικής εποχής που εντοπίστηκε και «κουβαλά» εγχάρακτα γραμμένο στα ελληνικά το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Μάλιστα, η μία πλευρά γράφει «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ» και φέρει την μορφή του Δία ενώ την άλλη πλευρά κοσμεί η κεφαλή του Ηρακλή. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους η ελληνική παρουσία στην περιοχή ήταν έντονη.