15 Δεκέμβριος 2014, 17:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Δεκέμβριος 2014, 17:32

Σίδνεϊ: Ένας ομογενής μεταξύ των ομήρων – Έγινε γνωστή η ταυτότητα του δράστη

  • Σίδνεϊ: Ένας ομογενής μεταξύ των ομήρων – Έγινε γνωστή η ταυτότητα του δράστη
    Η Έλι Τσεν την ώρα της απελευθέρωσής της (φωτ.: Joel Carrett / EPA)
  • Σίδνεϊ: Ένας ομογενής μεταξύ των ομήρων – Έγινε γνωστή η ταυτότητα του δράστη 2
    Άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων έξω από το καφέ όπου είναι σε εξέλιξη η υπόθεση ομηρίας (φωτ.: Joel Carrett / EPA)

Σε θρίλερ χωρίς τέλος εξελίσσεται η υπόθεση ομηρίας σε καφετέρια στο κέντρο του Σίδνεϊ. Ένας ομογενής δικηγόρος, ο Στέφαν Μπαλαφούτης, είναι ένας από τους έξι ομήρους που κατάφεραν να διαφύγουν.

Η Έλι Τσεν, μια εργαζόμενη στο καφέ, η φωτογραφία της οποίας κάνει το γύρο του κόσμου την ώρα που τρέχει προς έναν άνδρα των ειδικών δυνάμεων, είναι η δεύτερη από τους ομήρους τα στοιχεία της οποίας έγιναν γνωστά.

Αν και ο δικηγόρος δεν έκανε δηλώσεις στον Τύπο, πληροφορίες των αυστραλιανών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι έδωσε πληροφορίες στην αστυνομία τόσο για τον δράστη όσο και για τους άλλους ομήρους, ο αριθμός των οποίων παραμένει αδιευκρίνιστος.

Ο ένοπλος αναγνωρίστηκε από τις αυστραλιανές Αρχές ως ο 49χρονος Man Haron Monis, ιμάμης με βεβαρημένο ποινικό μητρώο. Ο Monis, γεννημένος στο Ιράν, αναζήτησε και πήρε άσυλο στην Αυστραλία. 


O Man Haron Monis δεμένος με αλυσίδες και κρατώντας τη σημαία της Αυστραλίας έξω από το δικαστήριο, μετά την καταδίκη του για την αποστολή προσβλητικών επιστολών σε οικογένειες νεκρών στρατιωτών (φωτ.: EPA)

Όπως γράφει η Sydney Morning Herald, τον Απρίλιο συνελήφθη για σεξουαλικές επιθέσεις και τελικά καταδικάστηκε για την κακοποίηση μίας γυναίκας το 2002. Τότε το δικαστήριο του είχε επιβάλλει ποινή 300 ωρών κοινωνικής εργασίας.

Μόλις την περασμένη Παρασκευή, όμως, ο φάκελος του… εμπλουτίστηκε με 22 κατηγορίες για διακεκριμένη σεξουαλική επίθεση και 14 κατηγορίες για διακεκριμένη άσεμνη επίθεση σε έξι γυναίκες. Θεωρείται επίσης υπεύθυνος για τις προσβλητικές επιστολές που στάλθηκαν σε οικογένειες νεκρών Αυστραλών στρατιωτών, κατηγορία που τον οδήγησε και πάλι στις δικαστικές αίθουσες.

Ο ίδιος αποκαλούσε τον εαυτό του «πνευματικό θεραπευτή» ειδικό στην αστρολογία, την αριθμολογία, το διαλογισμό και τη μαύρη μαγεία.

Το πρώτο του θύμα, μία 27χρονη, είπε στην αστυνομία ότι τον βρήκε μέσω αγγελίας και της είχε προτείνει να τον επισκεφθεί στην κλινική του. Όπως κατήγγειλε η ίδια αργότερα, οι σεξουαλικές επιθέσεις ήταν μέρος μιας τεχνικής πνευματικής θεραπείας!

Ο πρώην δικηγόρος του, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ισχυρίζεται ότι ο Man Haron Monis δρα μόνος. Πηγές της αστυνομίας ανέφεραν ότι στόχος είναι η υπόθεση ομηρίας να λήξει αναίμακτα.