Ο Ερντογάν επιμένει για τη διδασκαλία των οθωμανικών

  • Ο Ερντογάν επιμένει για τη διδασκαλία των οθωμανικών
    Φωτογράφος Kayhan Ozer / αρχείο EPA

«Εμπρός… πίσω» φαίνεται ότι είναι το αγαπημένο σύνθημα του Τούρκου πρωθυπουργού. Γι’ αυτό και ο Ταγίπ Ερντογάν δεν σταματά να υπερασπίζεται την απόφαση να διδάσκονται και πάλι στα τουρκικά δημόσια σχολεία τα οθωμανικά, το αραβο-οθωμανικό αλφάβητο, δηλαδή, το οποίο απαγόρευσε ο Μουσταφά Κεμάλ το 1926.

Τα οθωμανικά εμφανίστηκαν ήδη σε εκδόσεις του κυβερνώντος κόμματος ενώ σε συνέδριο της Νεολαίας του Νεβσεχίρ πανό γραμμένο στην οθωμανική γραφή είχε αναρτηθεί την ώρα που μιλούσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

«H γλώσσα και η [εθνική] μνήμη συνιστούν θεμελιώδεις ιδιότητες του έθνους», είπε ο Ερντογάν σε συνέδριο που διοργανώθηκε από το δήμο Ουσκουντάρ (Σκούταρι).

Ο Τούρκος πρωθυπουργός διερωτήθηκε αν υπάρχει έθνος στον κόσμο που δεν μπορεί να διαβάσει τα γραπτά που οικοδομούν τον πολιτισμό του ή τις επιγραφές στους τάφους των παππούδων. «Υπάρχει έθνος στον κόσμο που να αδυνατεί να ανατρέξει στις πρωτογενείς πηγές των διανοουμένων, των συγγραφέων, των ποιητών για τους οποίους ωστόσο αισθάνεται περήφανο; Κανείς δεν πρέπει να φοβάται την διδασκαλία των οθωμανικών», κατέληξε.