15 Δεκέμβριος 2014, 14:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Δεκέμβριος 2014, 14:41

Στο σφυρί ασημικά των Ρομανόφ, δώρα προς τον Έλληνα γιατρό του Τσάρου

 • Στο σφυρί ασημικά των Ρομανόφ, δώρα προς τον Έλληνα γιατρό του Τσάρου
  Τη σπάνια αυτή ασημένια μινιατούρα τη χάρισε ο γιος του Τσάρου στον γιατρό Χαράλαμπο Ακριβόπουλο. Η τιμή εκκίνησης στη δημοπρασία είναι τα 2.500 ευρώ
 • Στο σφυρί ασημικά των Ρομανόφ, δώρα προς τον Έλληνα γιατρό του Τσάρου
  Ασημένια πόρπη ζώνης η οποία φέρει χαρακτικό του αυτοδίδακτου Γεωργιανού λαϊκού ζωγράφου Νίκο Πιροσμάνι. Η τιμή εκκίνησης στη δημοπρασία είναι τα 1.500 ευρώ
 • Στο σφυρί ασημικά των Ρομανόφ, δώρα προς τον Έλληνα γιατρό του Τσάρου
  Σκεύη και κουταλάκια για χαβιάρι, από ασήμι. Η τιμή εκκίνησης στη δημοπρασία είναι τα 250 ευρώ
 • Στο σφυρί ασημικά των Ρομανόφ, δώρα προς τον Έλληνα γιατρό του Τσάρου
  Ασημένια σουρωτήρια τσαγιού. Η τιμή εκκίνησης στη δημοπρασία είναι τα 250 ευρώ
 • Στο σφυρί ασημικά των Ρομανόφ, δώρα προς τον Έλληνα γιατρό του Τσάρου
  Ασημένια σουρωτήρια τσαγιού με λαβή. Η τιμή εκκίνησης στη δημοπρασία είναι τα 450 ευρώ

Ο Χαράλαμπος Ακριβόπουλος ήταν στρατιωτικός γιατρός του ρωσικού στρατού. Για μια περίοδο υπηρέτησε στο τσαρικό παλάτι ως ένας από τους δεκάδες θεράποντες ιατρούς του Νικόλαου Β΄. Γι’ αυτές τις υπηρεσίες η οικογένεια Ρομανόφ χάριζε στον Έλληνα γιατρό ασημένια κομψοτεχνήματα.

Σύμφωνα με τον εγγονό του, Αβραάμ, ένα από τα ιδιαίτερα αντικείμενα τσαρικής προέλευσης που είχε ο Χαράλαμπος Ακριβόπουλος, ήταν μια μινιατούρα άρματος που το σέρνουν δύο άλογα. Αυτό το κομψοτέχνημα ήταν δώρο από τον γιο του Τσάρου. Μια μικρή ταμπακέρα που φέρει το όνομα «Νάστια», ήταν δώρο της κόρης του Τσάρου Αναστασίας· το ίδιο και μια οβάλ μπιζουτιέρα.

Η συλλογή Ακριβόπουλου μαζί με άλλα ρωσικά αντικείμενα –διακοσμητικά και καθημερινής χρήσης– θα βγουν σε ηλεκτρονική δημοπρασία από τον οίκο Myro Antique’s House με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Πάνω από 400 είναι τα αντικείμενα που αναμένεται να τραβήξουν το ενδιαφέρον συλλεκτών από τις 14 Ιανουαρίου 2015 οπότε και ξεκινάει η δημοπρασία. Όλα είναι του 18ου αιώνα και προέρχονται από τη ρωσική αριστοκρατία: μικροσκοπικά κουταλάκια για χαβιάρι, σκαλιστά ποτήρια σαμπάνιας, τσαγιέρες, ασημένιες πιατέλες, λαβίδες για ψάρια, ακόμα και ασημένιες κουτάλες που χρησιμοποιούνταν στα μαγειρεία του παλατιού, είναι μερικά από αυτά.

Στον κατάλογο της δημοπρασίας υπάρχουν επίσης μικροσκοπικά ασημένια τσαντάκια, μπιζουτιέρες, ταμπακέρες και πόρπες, μία εκ των οποίων φέρει χαρακτικό του αυτοδίδακτου Γεωργιανού λαϊκού ζωγράφου Νίκο Πιροσμάνι.

Όλα τα αντικείμενα, η συνολική αξία των οποίων εκτιμάται στα 200.000 ευρώ, φέρουν ειδικές σφραγίδες πιστοποίησης από το εργαστήρι κατασκευής τους. Έχουν επίσης το έτος κατασκευής, το όνομα αυτού που έκανε τον έλεγχο προτού βγουν στην αγορά και το τοπόσημο (Άγιος Γεώργιος για τη Μόσχα και δικέφαλος αετός για την Πετρούπολη). Μάλιστα, όποιο αντικείμενο προοριζόταν για το τσαρικό παλάτι, ο δημιουργός το υπέγραφε ολογράφως.