Μισθούς κάτω από 500 ευρώ θέλει το ΔΝΤ για την Ελλάδα!

  • Μισθούς κάτω από 500 ευρώ θέλει το ΔΝΤ για την Ελλάδα!
    Φωτογραφία: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατώτατο μισθό χαμηλότερο από 500 ευρώ θέλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την Ελλάδα! Σε μελέτη που δημοσίευσαν οι τεχνοκράτες του Ταμείου ισχυρίζονται ότι σε σχέση με τον μέσο μικτό μισθό στην Ελλάδα, που προσεγγίζει το επίπεδο των 1.020 ευρώ, είναι πολύ υψηλός ο κατώτατος μισθός (586 ευρώ ή 511 ευρώ μικτά για νέους έως 25 ετών).

Οι αναφορές του ΔΝΤ περιλαμβάνουν το επίδομα ανεργίας, που το θέλουν ακόμα χαμηλότερο, ενώ στον αντίποδα εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν η στήριξη της μερικής απασχόλησης και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Η μελέτη απευθύνεται κυρίως στις χώρες που έχουν επηρεαστεί από τη βαθιά οικονομική κρίση της τελευταίας πενταετίας, δηλαδή (εκτός από την Ελλάδα) τη Γαλλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Ουσιαστικά το ΔΝΤ δεν κάνει κάτι περισσότερο από το να περιγράφει το προφανές: Ο μέσος μισθός, στα χρόνια της κρίσης, υποχώρησε πολύ περισσότερο σε σχέση με τον κατώτατο μισθό.

Στην ίδια μελέτη γίνεται λόγος και για το επίδομα ανεργίας με την επισήμανση ότι τα υψηλά επιδόματα μειώνουν το κίνητρο των ανέργων για να βρουν δουλειά και να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας. Έτσι θεωρείται υψηλό το επίδομα των 360 ευρώ το μήνα που χορηγείται σε συγκεκριμένες κατηγορίες ανέργων.

Το ΔΝΤ επιμένει ότι πρέπει να στηριχθεί ακόμα περισσότερο η μερικά απασχόληση – σε βάρος βέβαια της πλήρους.