15 Δεκέμβριος 2014, 13:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Δεκέμβριος 2014, 13:21

Βαρτάν Βοσκανιάν: Στην Τουρκία υπάρχει αρμενοφοβία και ελληνοφοβία

  • Βαρτάν Βοσκανιάν: Στην Τουρκία υπάρχει αρμενοφοβία και ελληνοφοβία

Με μεταπτυχιακές σπουδές στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών της Αγίας Πετρούπολης και διδακτορικό στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Ερεβάν, ο Βαρτάν Βοσκανιάν θεωρείται ένας από τους επιφανέστερους Αρμένιους ιρανολόγους.

Ο επίκουρος καθηγητής του δημόσιου Πανεπιστημίου του Ερεβάν βρέθηκε στην Αθήνα για μια διάλεξη με θέμα τις «Διεθνείς Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στον Νότιο Καύκασο», λίγο προτού συμπληρωθούν 100 χρόνια από την επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Βήμα ο Βοσκανιάν δεν χαρίστηκε στο καθεστώς Ερντογάν. «Υπάρχουν Αρμένιοι, η ύπαρξη των οποίων δεν αναγνωρίζεται από το τουρκικό κράτος. Κατοικούν σε διάφορα μέρη της ανατολικής Τουρκίας και αντιμετωπίζουν την πολιτική της συνεχούς αφομοίωσης και "τουρκοποίησης" στο Τουντσελί, στο Χεμσίν, στο Ντιγιάρμπακιρ και αλλού», είπε χαρακτηρστικά.

Βαρτάν Βοσκανιάν: Την ίδια κατάσταση αντιμετωπίζουν οι μικρές κοινότητες των Ελλήνων του Πόντου, όπως για παράδειγμα στα Σούρμενα, στη βορειοανατολική Τουρκία.

Σύμφωνα με τον διακεκριμένο καθηγητή, αν κάποιος θέλει να περιγράψει την τουρκική πολιτική έναντι των μειονοτήτων, Αρμενίων ή Ποντίων, θα πρέπει να μιλήσει για αρμενοφοβία ή ελληνοφοβία, αντίστοιχα. «Στην Τουρκία τίποτα δεν έχει αλλάξει στον τομέα αυτόν», δηλώνει.

Στην ίδια συνέντευξη ο Βαρτάν Βοσκανιάν δηλώνει ότι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, εσωτερικές και εξωτερικές, που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το αρμενικό κράτος είναι η αντιαρμενική πολιτική του Αζερμπαϊτζάν και η συνεργασία του με την Τουρκία. «Έχει φτάσει στο σημείο να διακηρύξει ότι Αζέροι και Τούρκοι είναι ένα έθνος μέσα σε δύο κράτη και θα πρέπει να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους έναντι της "αρμενικής απειλής" με κοινές προσπάθειες. Αυτή η λανθασμένη ιδέα καλλιεργείται μεθοδικά στο Αζερμπαϊτζάν και εν μέρει στην τουρκική κοινωνία», καταλήγει ο Αρμένιος καθηγητής.