15 Δεκέμβριος 2014, 11:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Δεκέμβριος 2014, 11:26

Ευχές από τους μαθητές ποντιακής διαλέκτου του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης

  • Ευχές από τους μαθητές ποντιακής διαλέκτου του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης

Εδώ και περίπου ένα μήνα τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης έχουν καθίσει στα θρανία προκειμένου να μάθουν τη διάλεκτο των προγόνων τους. Τα μαθήματα, τα οποία πραγματοποιούνται στις αίθουσες του συλλόγου, γίνονται σε πολύ ευχάριστο κλίμα και οι μαθητές συνεργάζονται άψογα μεταξύ τους, μαθαίνοντας όχι μόνο να μιλούν ποντιακά αλλά και την ιστορία των Ποντίων.

Τα μαθήματα, που αποτελούν μια ελπιδοφόρα πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, πραγματοποιούνται από το «Κέντρο Διά Βίου Μάθησης» του Δήμου Ξάνθης και εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τα μέλη του συλλόγου αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Απόγονοι όλοι εμείς των ξεριζωμένων Ελλήνων από τον Πόντο, αντλώντας διδάγματα, αξίες και δύναμη από την προγονική μας ιστορία προχωράμε και συνεχίζουμε το ταξίδι με την "Αργώ" που δεν σταμάτησε, ούτε θα σταματήσει ποτέ. Εν το λιγοστόν π’ εμπορούμε να εφτάμε για τ’ εκείν’ς. Εν το μουράτιν εμουν (Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για εκείνους. Είναι ο πόθος μας)».

Η ανακοίνωση του συλλόγου καταλήγει με ευχές για τα Χριστούγεννα στην ποντιακή διάλεκτο:

Ο Θεόν όλον τον κόσμον να μη ανασπάλλ’.
τύχην φαρδυν άμον το πλάτος ατ’ς
και υιάν αμον το νερό ατ’ς.
Κανείς πόνον να μη εγροικά
και αν εν’ να τρέχνε δάκρεα
ας εν από χαράν
.