13 Δεκέμβριος 2014, 15:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Δεκέμβριος 2014, 21:57

Αντίστροφη μέτρηση για την κάλπη του Προέδρου, σε κλίμα πόλωσης

  • Αντίστροφη μέτρηση για την κάλπη του Προέδρου, σε κλίμα πόλωσης

Την ώρα που ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου οπότε θα διεξαχθεί η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, στις 19:00 μ.μ., το κλίμα μεταξύ των κομμάτων πολώνεται και οι αγορές συνεχίζουν να πιέζουν την Ελλάδα, με στόχο να αποφευχθούν οι εκλογές.

Οι πλέον χαρακτηριστικές των τελευταίων παρεμβάσεων στα ελληνικά πράγματα ήταν οι δηλώσεις του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνγκερ, (που προτιμά οικεία πρόσωπα στην κυβέρνηση) αλλά και οι προειδοποιήσεις του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Moody's για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε περίπτωση που δεν εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας.

Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε τη βουτιά στο Χρηματιστήριο 20% και την άνοδο των spreads.

Παρ' όλα αυτά για την ώρα ο...μαγικός αριθμός των 180 απομακρύνεται -κύκλοι μιλούν για οροφή του «ναι» το 170- ενώ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιδίδονται σε μάχες εμπροσθοφυλακής χωρίς να δείχνουν καμία διάθεση συνεννόησης.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό τρόμου αλλά και φόβου για την επόμενη ημέρα οι πολίτες εξακολουθούν να ζουν εγκλωβισμένοι στα δικά τους οικονομικά αδιέξοδα. Όλα έχουν παγώσει. Ενδεικτική του κλίματος είναι η μείωση του αριθμού όσων μπήκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, από τις 72.000 της πρώτης εβδομάδας περίπου στις 2.000 την επόμενη! Κι αυτό ενώ οι «μαύρες τρύπες» της οικονομίας αντί να κλείνουν μεγαλώνουν.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αντώνης Σαμαράς, τη Δευτέρα, έχει διαδοχικές συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενώ μεταξύ άλλων θα δει και τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος αναμένεται να επισκεφτεί τη χώρα μας.

Στις 11:30 το πρωί ο Αντώνης Σαμαράς θα προεδρεύσει σε σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τη συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή του ΟΔΔΗΧ, για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής και δημοσίου χρέους. Μισή ώρα αργότερα θα βρεθεί στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης όπου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Χρήστου Σταϊκούρα για τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο.

Στις 12.30 ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σε ακόμα μια σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και η οποία αφορά στην απλοποίηση αδειοδοτήσεων, στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και στις «εργαλειοθήκες»

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σήμερα μιλάει στο Ηράκλειο Κρήτης και αύριο θα βρίσκεται στη Λάρισα.