12 Δεκέμβριος 2014, 19:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Δεκέμβριος 2014, 19:44

Ανάστατη η Κύπρος λόγω δημοπρασίας αρχαίων κυπριακών κεφαλών στις ΗΠΑ

  • Ανάστατη η Κύπρος λόγω δημοπρασίας αρχαίων κυπριακών κεφαλών στις ΗΠΑ

Την απόσυρση δύο αρχαίων κυπριακών κεφαλών από δημοπρασία του οίκου Sotheby's στην Νέα Υόρκη, μέχρι να διευκρινιστεί ότι δεν εξήχθησαν παράνομα από την Κύπρο, ζήτησε, με επιστολή του, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Walk of Truth (WoT).

Πρόκειται για δυο κεφαλές από ασβεστόλιθο. Η μία αναπαριστά θεό (Head of god, Priest or Votary) και χρονολογείται μεταξύ 490 - 450 π.Χ. με αρχική τιμή μεταξύ 6 και 8 χιλιάδων δολαρίων και η άλλη, κεφάλι Κόρης (Head of Kore) του 6ου αιώνα π.Χ. με υπολογιζόμενη τιμή μεταξύ 8 και 12 χιλιάδων δολαρίων.

«Η Κύπρος υπήρξε θύμα λεηλασίας και καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς από το 1974 και μετά, όταν η Τουρκία εισέβαλε στο νησί» γράφει στην επιστολή του το WoT, που ανέλαβε δράση μετά από πληροφορίες του διευθυντή του Μουσείου της Μονής Κύκκου Στέλιου Περδίκη.

Ο οίκος δημοπρασιών απαντά πώς τα έργα έχουν εξαχθεί από την Κύπρο πριν από το 1974 και δεν έχουν πωληθεί «παράνομα». Ωστόσο ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός ζητά πιστοποιητικά και στοιχεία που να αποδεικνύουν την ημερομηνία εξαγωγής των κεφαλών από την Κύπρο.