14 Δεκέμβριος 2014, 11:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Δεκέμβριος 2014, 18:28

Έτσι σερβίρεται ο καφές στην Καππαδοκία

  • Έτσι σερβίρεται ο καφές στην Καππαδοκία
    (Φωτ.: Μανώλης Παπαδάκης)

Μια καλή παρέα και ένα φλιτζάνι ελληνικός καφές σερβιρισμένος αλλιώς και μακριά από την πατρίδα αρκούν για να βγει μια φωτογραφία τόσο απλή αλλά και τόσο όμορφη. Όπως αυτή που παραχώρησε στο pontos-news.gr ο σκηνοθέτης Μανώλης Παπαδάκης, ο οποίος χρόνια τώρα σκηνοθετεί τις εκπομπές του Παύλου Τσίμα – και όχι μόνο.

Βρέθηκα στο Κομπάνι ακολουθώντας την αποστολή των Γιατρών του Κόσμου για τις ανάγκες της εβδομαδιαίας εκπομπής «Η τελευταία λέξη» που ξεκινάει την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Κάποια στιγμή καθίσαμε να πιούμε καφέ με την πρόεδρο των Γιατρών του Κόσμου, Λιάνα Μαΐλη, τον γενικό γραμματέα της ΜΚΟ Νικήτα Κανάκη, τον γιατρό Κωνσταντίνο Διαμαντόπουλο και τους συναδέλφους Μαρία Σιδηροπούλου και Γιάννη Μυρωνίδη στο μοναδικό καφενείο που υπήρχε στο τουρκικό χωριό Σουρούτς, στα τουρκοσυριακά σύνορα.

Στο δίσκο που μας έφεραν δεν υπήρχαν τα κλασικά φλιτζανάκια του καφέ. Υπήρχαν φλιτζάνια κρυμμένα μέσα σε αυτά τα ασημένια μεταλλικά δοχεία. Ο ιδιοκτήτης του καφενείου μάς εξήγησε ότι ο καφές σερβίρεται με αυτό τον τρόπο για να μην καταστρέφεται το παχύ καϊμάκι του. Με τον ίδιο τρόπο σερβίρεται και στην Καππαδοκία, είπε.

Μου άρεσε η ιστορία που είπε για τον καφέ και το ίδιο το φλιτζάνι. Κάπως έτσι προέκυψε η φωτογραφία.

Μανώλης Παπαδάκης