13 Δεκέμβριος 2014, 10:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Δεκέμβριος 2014, 10:01

Η Αττική υποδέχεται τους πρόσφυγες του '22: Νέα Ιωνία

  • Η Αττική υποδέχεται τους πρόσφυγες του '22: Νέα Ιωνία

Τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014, στους χώρους του Πνευματικού Κέντρου της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας, έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης: «Η Αττική υποδέχεται τους πρόσφυγες του ’22: Νέα Ιωνία» που συνδιοργάνωσαν το «Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία», ο Δήμος Νέας Ιωνίας και η Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας. 

Η αρχική έκθεση, με τίτλο «Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ’22», είχε παρουσιαστεί το 2006 στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής στην Αθήνα. Με αφετηρία την υποδοχή των προσφύγων στην Αττική, η παρούσα έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 30 Ιανουαρίου, επικεντρώνεται στην περίπτωση του συνοικισμού της Νέας Ιωνίας.

Η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμούς από τον πρόεδρο της Ενώσεως Χάρη Σαπουντζάκη, τον γραμματέα του Ιδρύματος Παύλο Σούρλα, τον δήμαρχο Ν. Ιωνίας Ηρακλή Γκότση και τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ. Ακολούθησε ομιλία από τον ιστορικό Νίκο Ανδριώτη, με θέμα «Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες στην Αττική: Το πρώτο διάστημα», ενώ αργότερα οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στους χώρους με το φωτογραφικό υλικό.

Μέσα από την έκθεση αποτυπώνονται τόσο τα πρώτα δύσκολα χρόνια, όσο και οι προσπάθειες του κράτους για την αποκατάσταση και την ένταξη των προσφύγων. Φωτογραφίες, χάρτες και έγγραφα ανασυνθέτουν την εικόνα της νέας πραγματικότητας που διαμορφώθηκε στην Αττική μετά την άφιξη των προσφύγων, καθώς και το ιστορικό δημιουργίας του συνοικισμού της Νέας Ιωνίας, ενώ παράλληλα παρουσιάζεται και η δυναμική της μικρασιατικής παρουσίας στην ελληνική κοινωνία γενικότερα.

  • Πνευματικό Κέντρο Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας | Αλατσάτων 27, Νέα Ιωνία.
  • 8 Δεκ. - 30 Ιαν. | Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-13.00, απογεύματα κατόπιν συνεννόησης (210 2770978).