12 Δεκέμβριος 2014, 12:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Δεκέμβριος 2014, 13:05

Ο Τσαβούσογλου είδε Βενιζέλο και πάει Θράκη

  • Ο Τσαβούσογλου είδε Βενιζέλο και πάει Θράκη
    Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης.

Την ώρα που το τουρκικό προξενείο ετοιμάζει φιέστες υποδοχής ήρωα στον «αδελφό» Μελβούτ Τσαβούσογλου στην Κομοτηνή, εκείνος στη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο συνέχισε το παζάρι με μια ακόμη ανέξοδη πρόταση. Πρότεινε στον Ευ. Βενιζέλο να επισκεφθούν μαζί τον Νίκο Αναστασιάδη όταν επιστρέψει από την Αμερική στην Κύπρο, μετά την ανάρρωσή του. Ο υπουργός Εξωτερικών την χαρακτήρισε «πολύ καλή ιδέα», αλλά παραμένει άγνωστο το πώς, πότε και με ποιους θα γίνει αυτό το ραντεβού. Το κυριότερο όμως είναι ότι ούτε σήμερα οι Τούρκοι έδειξαν να συζητάνε την αποχώρηση του «Barbaros» από την κυπριακή ΑΟΖ.

Οι Βενιζέλος-Τσαβούσογλου συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) στη Θεσσαλονίκη.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έθεσε το ζήτημα της απομάκρυνσης του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Barbaros» από την περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, επισημαίνοντας ότι η παρουσία του αποτελεί βάναυση παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς βέβαια να πάρει κάποια απάντηση εκτός του ότι ο Μ. Τσαβούσογλου θέλει να επισκεφθεί το Γεντί Κουλέ για να δει την πόλη της Θεσσαλονίκης από ψηλά!

Στη συνέχεια θα αναχωρήσει αεροπορικώς για την Αλεξανδρούπολη και από εκεί θα μεταβεί στην Κομοτηνή, όπου θα έχει επαφές με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας. Εκεί θα δούμε στην πράξη εάν πράγματι ο Μ. Τσαβούσογλου θέλει αποκλιμάκωση ή να συνεχίσει τα παιχνίδια με το Προξενείο αποκαλώντας «Τούρκους» τους μουσουλμάνους της Θράκης και συνεχίζοντας τις προκλήσεις με τα θέματα εκπαίδευσης.