12 Δεκέμβριος 2014, 11:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Δεκέμβριος 2014, 11:19

Εκκενώνεται το Ορμένιο – Σε κίνδυνο το χωριό

  • Εκκενώνεται το Ορμένιο – Σε κίνδυνο το χωριό

Ώρες αγωνίας για τους κατοίκους των χωριών στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα που ζουν με τον φόβο της πλημμύρας! Ήδη εντολή για εκκένωση του Ορμενίου, λόγω του μεγάλου κινδύνου να πλημμυρίσουν τα σπίτια του χωριού ύστερα από σπάσιμο του αναχώματος, έδωσε ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης.

 Ήδη ο κάμπος άρχισε να γεμίζει με νερά και οι κάτοικοι από τα πρώτα σπίτια του χωριού, έχουν ξεκινήσει να απομακρύνουν αντικείμενα. Στο Ορμένιο επικρατεί ανησυχία, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Σύμφωνα με το thrakinea.gr, το μόνο που προστατεύει πλέον το χωριό, είναι η σιδηροδρομική γραμμή, ενώ οι Αρχές αναζητούν τρόπους για την προστασία του χωριού.

Κινδυνεύουν και άλλα χωριά

Ο περιφερειάρχης ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Άρης Γιαννακίδης τόνισε ότι οι Αρχές είναι σε ετοιμότητα για να μεταφέρουν άμεσα αν χρειαστεί τους κατοίκους από τα χωριά Δίκαια, Νέα Βύσσα, Πραγγί, Πύθιο, Λαγίνι και Πόρο.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν κάνει προστατευτικό κλοιό γύρω από τις περιοχές αυτές, αφού η ταχύτητα του νερού που εισρέει στην κοίτη του Έβρου είναι πάνω από 1.200 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο,  στον Άρδα 400 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο και στην Τούντζα 200 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο.

Οι κάτοικοι, εκτός από τα ορμητικά νερά, έχουν να αντιμετωπίσουν και το τσουχτερό κρύο και το χιόνι.