17 Ιούνιος 2013, 13:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:30

Κρίνεται το μέλλον της κυβέρνησης. Έντονα σενάρια εκλογών

  • Διαφωνία για το αντιρατσιστικό. Νέα συνάντηση

Περίπου μια εβδομάδα μετά το "μαύρο" και το "λουκέτο" στην ΕΡΤ και λίγες ώρες μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στο Ναύπλιο, η οποία θεωρήθηκε εμπρηστική από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για το θέμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα ακόμη και της προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

Οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης προσέρχονται στις 19:30 στη σύσκεψη με σαφείς διαφορές επί του θέματος, καθώς η πρόταση του πρωθυπουργού για λειτουργία ενός μεταβατικού φορέα στην ΕΡΤ με άμεση επαναλειτουργία της δεν βρήκε σύμφωνους τους δυο μικρότερους κυβερνητικούς εταίρους.

Την Κυριακή, μιλώντας στο Ναύπλιο στο προσυνέδριο της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς έδειξε ότι δεν είναι διατεθειμένος να κάνει βήμα πίσω, θέτοντας ζήτημα προώθησης ή μη των μεταρρυθμίσεων.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε πως και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί ψήφισαν στην Βουλή την περικοπή 2.000 θέσεων από το Δημόσιο.

Από τη πλευρά τους οι δύο άλλοι αρχηγοί επιμένουν ότι η αναδιάρθρωση θα πρέπει να γίνει με την ΕΡΤ ανοιχτή.

Το Σαββατοκύριακο σε συνεχείς συσκέψεις στο Μαξίμου αποφασίστηκε ο Αντώνης Σαμαράς να προχωρήσει πιθανότατα σε μήνυμα προς τον ελληνικό λαό σήμερα και πριν τη συνάντηση στο Μαξίμου, ενώ ανάλογες συσκέψεις πραγματοποιούνται και στα επιτελεία των άλλων δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι από το ΠΑΣΟΚ ανακοινώθηκε πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντηση δεν θα προχωρήσει σε δηλώσεις έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, όπως γινόταν κατά το παρελθόν, αλλά στα γραφεία του κόμματος στην Ιπποκράτους.

Οι τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού έχουν ανεβάσει ωστόσο το πολιτικό θερμόμετρο στην Ιπποκράτους, όπου πολλοί μιλούν για αλαζονική συμπεριφορά από μέρους του κ.Σαμαρά. Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν μείζον θέμα το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν 2.500 δημόσιοι υπάλληλοι σε όλη τη δημόσια διοίκηση και θυμίζουν ότι ο κ. Βενιζέλος είχε καταθέσει συγκεκριμένο σχέδιο στη σύσκεψη των τριών αρχηγών για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, την κινητικότητα και τις απολύσεις. Όμως ούτε η επιτροπή που συγκροτήθηκε υπό την εποπτεία του υπουργού Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτη, λειτούργησε αποτελεσματικά.

Στο Μαξίμου από την άλλη, διαβλέπουν σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης από τα κόμματα της κεντροαριστεράς και πιστεύουν ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ κάνουν τακτικές κινήσεις ώστε να αντρέψουν τον Αντώνη Σαμαρά και να οδηγηθούν σε συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί μάλιστα το ΠΑΣΟΚ, τη Δημοκρατική Αριστερά και τους Ανεξάρτητους Έλληνες ότι «συντάσσονται με το ΣΥΡΙΖΑ αποσύροντας τα στελέχη τους από τις τηλεοπτικές εκπομπές, ώστε να μην ακουστεί η αλήθεια».

«Τόσο φοβούνται μήπως αποκαλυφθεί το πάρτι της ΕΡΤ; Τόσο φοβούνται το διάλογο;», διερωτάται σε ανακοίνωσή της και τονίζει ότι «μετά από έξι μέρες σιωπής και κατευθυνόμενης προπαγάνδας ήρθε η ώρα να ακουστεί στα Μέσα Ενημέρωσης και η σιωπηλή πλειοψηφία των Ελλήνων που ονειρεύονται μια άλλη Ελλάδα. Την Ελλάδα των μεταρρυθμίσεων, της αξιοπρέπειας και της αξιοκρατίας».

Σε αυτό το κλίμα, στο Μαξίμου, αναμένουν να ενταθούν οι πιέσεις και από το εξωτερικό για να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Η πρώτη που πήρε δημόσια θέση είναι η Αγκελα Μέρκελ η οποία τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό εκφράζοντάς του τη στήριξη της Ευρώπης στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Μέρκελ επεσήμανε πως η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση και από πολλές απόψεις βρίσκεται καλύτερα από ότι ήταν πριν από λίγο καιρό. Η Γερμανίδα καγκελάριος, μάλιστα, κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά να συνεχίσει σε αυτή την πορεία και να εφαρμοστούν όλες οι συμφωνίες με την τρόικα ως προς την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης.

ΔΗΜΑΡ: Ναι στον εξορθολογισμό, ΟΧΙ στο μαύρο

Σε σχόλιό της, η ΔΗΜΑΡ χαρακτήρισε εμπρηστική την ομιλία του κ. Σαμαρά στο Ναύπλιο και επανέλαβε ότι μόνη λύση είναι η ανάκληση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και η επαναλειτουργήσει άμεσα η ΕΡΤ με κανονικό πρόγραμμα.

Η τρόικα "βλέπει" .....ΕΡΤ

Την ίδια στιγμή, η διεθνής εικόνα της χώρας έχει πληγεί πολύ εξαιτίας της πτώσης του σήματος. Με την κατάργηση του νομικού προσώπου της ΕΡΤ βρίσκεται από νομικής πλευράς στον αέρα όλος ο σχεδιασμός της κυβέρνησης.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος επικοινώνησε σύμφωνα με πληροφορίες με την τρόικα για να πληροφορηθεί αν είναι αλήθεια ότι ενδέχεται να καθυστερήσουν οι δόσεις, και η τρόικα, όπως ενημέρωσε τους συνεργάτες του, το διαψεύδει.

Πάντως η καγκελάριος κ. Άνγκελα Μέρκελ με διαρροή της στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων στήριξε χθες τον κ. Σαμαρά και το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που έχει αποφασίσει η Τρόικα με την κυβέρνηση για να μην υπάρχουν αμφιβολίες περί των προθέσεων των δανειστών.

Το ΣτΕ αποφασίζει

Το βράδυ της Δευτέρας ή το αργότερο το πρωί της Τρίτης το Συμβούλιο της Επικρατείας θα απαντήσει στις προσφυγές που έχουν γίνει για άμεσο πάγωμα της ρύθμισης για κατάργηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με τη σημερινή της μορφή για να χτιστεί σύντομα με νέα μορφή.

Αν ο πρόεδρος ΣτΕ Κ. Μενουδάκος δώσει την προσωρινή δικαστική διαταγή και πει «ΝΑΙ» στην αίτηση που έχουν κάνει το σωματείο εργαζομένων στην ΕΡΤ και η πρώην υπουργός Ελισσάβετ Παπαζώη, τότε η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα μπορεί να ξαναλειτουργήσει άμεσα. Μια τέτοια απόφαση θα ανάγκαζε την κυβέρνηση να δώσει πίσω το σήμα για να ξαναεκπέμψει η ΕΡΤ σίγουρα για μερικές εβδομάδες μέχρι να απαντήσει το ΣτΕ και στην προσφυγή για αναστολή των κυβερνητικών μέτρων για το ραδιομέγαρο.

Σε αντίθετη περίπτωση αν το ΣτΕ απορρίψει την αίτηση των εργαζομένων και της πρώην υπουργού για προσωρινή διαταγή, τότε θα συνεχιστεί το «ΜΑΥΡΟ» και το αδιέξοδο με τις σκληρές πολιτικές και συνδικαλιστικές αντιπαραθέσεις, τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις κάθε άλλης μορφής αντιδράσεις που περιορίζουν και την ενημέρωση της κοινής γνώμης.

Πηγή: madata.gr