11 Δεκέμβριος 2014, 19:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Δεκέμβριος 2014, 18:59

Ο Τσαβούσογλου στη Θράκη - Ποιο ήταν το deal με την ελληνική κυβέρνηση

  • Ο Τσαβούσογλου στη Θράκη - Ποιο ήταν το deal με την ελληνική κυβέρνηση
    Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στις 6 Δεκεμβρίου στην Αθήνα (φωτο ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας)

Δεν χρειάστηκαν παρά μερικά 24ωρα για να διαπιστωθεί ποια ήταν η συμφωνία που έκανε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να ακυρώσει την επίσκεψή του στη Θράκη, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του 3ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που έγινε στην Αθήνα.

Και αυτή δεν ήταν άλλη από την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ως αντ’ αυτού στη Θράκη την Παρασκευή, όπου το τουρκικό Προξενείο ετοιμάζει «φιέστες» για να υποδεχτεί τον εκλεκτό της Άγκυρας.

Τα περίεργα αυτής της συμφωνίας δεν σταματούν εκεί, μια και ο Ευάγγελος Βενιζέλος φρόντισε να δώσει τη συγκεκριμένη ημερομηνία επίσκεψης ώστε να είναι και αυτός στη Θεσσαλονίκη για να τον συναντήσει αύριο επιστρέφοντας από τη Γερμανία. Στο τραπέζι αναμένεται να βρεθούν τα «ανταλλάγματα» για απομάκρυνση του «Barbaros» από την κυπριακή ΑΟΖ, την ώρα που η Λευκωσία υποστηρίζει ότι οι εργασίες γεωτρήσεων έχουν ολοκληρωθεί.

Ο Τσαβούσογλου σκοπεύει από τη μεριά του, μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να ξεκινήσει την περιοδεία του στη Θράκη, και όπως αναμένεται θα συνεχίσει να ρίχνει λάδι στη φωτιά. Ο Τούρκος υπΕξ θα επισκεφθεί τη Ροδόπη και την Ξάνθη, με αφορμή την Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Είναι η τελευταία της εξάμηνης ελληνικής προεδρίας και θα προεδρεύσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Την ίδια ώρα από τα κατεχόμενα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο «Ανατολική Μεσόγειος» ζήτησε η ελληνοκυπριακή πλευρά να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς καμία προϋπόθεση και χαρακτήρισε τις έρευνες για υδρογονάνθρακες από την Κυπριακή Δημοκρατία ως «μονομερείς ενέργειες»!