11 Δεκέμβριος 2014, 17:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Δεκέμβριος 2014, 17:32

Ευρωπαϊκή βοήθεια 6,44 εκατ. ευρώ στους απολυμένους του «Φωκά»

  • Ευρωπαϊκή βοήθεια 6,44 εκατ. ευρώ στους απολυμένους του «Φωκά»
    Το κατάστημα στην οδό Τσιμισκή ήταν ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ιστορικά της Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / PIXEL)

Κονδύλι ύψους 6,44 εκατ. ευρώ που προορίζεται για τους απολυμένους των επιχειρήσεων «Φωκά» ενέκρινε η επιτροπή προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ελληνική αλυσίδα έδιωξε 600 εργαζόμενους εξαιτίας της μεγάλης πτώσης των πωλήσεων και της μείωσης των επιχειρηματικών δανείων από τις τράπεζες. Μετά από αίτημα της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής τα χρήματα θα διατεθούν είτε για να ξεκινήσουν μια δική τους επιχείρηση όσοι απολύθηκαν είτε για εκπαίδευση και κατάρτιση.

Προκειμένου να γίνει πράξη η ευρωπαϊκή βοήθεια, η νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει να εγκριθεί από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και από το Συμβούλιο Υπουργών το αργότερο έως τις 18 Δεκεμβρίου.

Πόροι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής θα διατεθούν επίσης στους 3.866 απολυμένους της Air France στους οποίους αναλογούν 25 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό που έχει δώσει ποτέ το Ταμείο. Επίσης 1,89 εκατ. θα δοθούν για τους 608 πρώην εργαζομένους της Whirlpool Europe και των τοπικών προμηθευτών της στην επαρχία Τρέντο της Ιταλίας και 1,26 εκατ. ευρώ για τους 777 απολυμένους του εργοστασίου Tychy της Fiat στη νότια Πολωνία.