11 Δεκέμβριος 2014, 13:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Δεκέμβριος 2014, 13:42

Δυο «όχι» των ΑΝΕΛ έγιναν... «θα δούμε»!

  • Δυο «όχι» των ΑΝΕΛ έγιναν... «θα δούμε»!

Μέχρι χθες οι... καταμετρητές της Προεδρικής εκλογής τούς μετρούσαν στο «όχι». Από σήμερα και αυτό άλλαξε.

Ο λόγος για δύο βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που το σίγουρο «όχι» το έκαναν «ίσως» και «θα δούμε». Ο λόγος για την Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και τον Παύλο Χαϊκάλη. Και οι δύο με δηλώσεις τους άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξουν στάση στην ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρά τα όσα έχουν αποφασίσει οι ΑΝΕΛ.

Οι βουλευτές των ΑΝΕΛ υποστήριξαν ότι αν κρίνουν ότι η κατάσταση απαιτεί αλλαγή στάσης θα ψηφίσουν «ναι» για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Η βουλευτής των ΑΝΕΛ και αντιπρόεδρος της Βουλής Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά είπε ότι στη Βουλή υπάρχουν πολλοί συνάδελφοί της που προσπαθούν να την πείσουν να αλλάξει στάση με τη συζήτηση, και όταν ρωτήθηκε για θέμα «κουμπαρά» είπε: «Δεν υπάρχει για μένα κουμπαράς σε καμία περίπτωση».

Ωστόσο αμέσως μετά, και όταν ρωτήθηκε σε ποια περίπτωση θα άλλαζε στάση, είπε: «Θα μπορούσε να αλλάξει η στάση μου αν υπάρχει κάτι συνταρακτικό. Μια εθνική υπόθεση, ένας εθνικός κίνδυνος· αυτό για μένα θα ήταν ένας προβληματισμός ιδιαίτερος. Έχω κι εγώ τα συνειδησιακά μου».

Και συνέχισε: «Εγώ είμαι αποφασισμένη να μην ψηφίσω Πρόεδρο, αλλά ο πολιτικός χρόνος είναι πολύ μεγάλος. Ωστόσο, εγώ είμαι αποφασισμένη με τις παρούσες συνθήκες –και μετ’ επιτάσεως το λέω– να μην ψηφίσω Πρόεδρο».

Ο Παύλος Χαϊκάλης από τη μεριά του τόνισε ότι ναι μεν αποφασίστηκε ομόφωνα να μην ψηφίσει το κόμμα, όμως υπογράμμισε ότι σε περίπτωση που υπάρξει εθνικό ζήτημα, τότε ίσως αλλάξει τη στάση του.

«Δεν θα ψηφίσω για την Προεδρία της Δημοκρατίας καθώς υπάρχει ομόφωνη απόφαση των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Αν όμως συμβεί κάτι, όπως για παράδειγμα ένα εθνικό θέμα, ίσως το κόμμα να αλλάξει τη στάση του» υπογράμμισε ο Π. Χαϊκάλης, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση των ΑΝΕΛ να μην ψηφίσουν για ΠτΔ δεν είναι θέμα προσώπου.