11 Δεκέμβριος 2014, 12:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Δεκέμβριος 2014, 12:55

Στο Ειδικό Δικαστήριο παραπέμπεται ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου

  • Στο Ειδικό Δικαστήριο παραπέμπεται ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μαρία Μαρογιάννη)

Έσκασε η βόμβα λίγες ημέρες προτού πραγματοποιηθεί η πρώτη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και παραμένει άγνωστο εάν επηρεάσει τους λεγόμενους παπανδρεϊκούς βουλευτές, καθώς ένας στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού παραπέμπεται οριστικά και αμετάκλητα στο Ειδικό Δικαστήριο. 

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πρώην τσάρος της οικονομίας  –που το πάλαι ποτέ προετοιμαζόταν για διάδοχος του Γιώργου Παπανδρέου– θα κάτσει στο σκαμνί για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, σύμφωνα με το Νόμο περί Ευθύνης Υπουργών.

Αντίθετα, σύμφωνα με το Δικαστικό Συμβούλιο, απαλλάσσονται ομόφωνα τα εξαδέλφια του πρώην υπουργού Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγός της Συμεών Σικιαρίδης και ο Ανδρέας Ρωσσώνης (σύζυγος της εξαδέλφης του πρώην υπουργού, Μαρίνας). Οι τρεις τους αρχικά βαρύνονταν με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στη νόθευση δημόσιου εγγράφου που αποδίδεται στον Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών κατά πλειοψηφία (4-1) είναι αντιμέτωπος με τα αδικήματα της νόθευσης δημόσιου εγγράφου και της απόπειρας απιστίας, αλλά δεν παραπέμπεται ομόφωνα για παράβαση καθήκοντος.

Πώς θα οριστούν τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου

Το βούλευμα θα επιδοθεί μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες στον πρώην υπουργό και στον πρόεδρο της Βουλής. Στην συνέχεια ο πρόεδρος της Βουλής σε δημόσια συνεδρίαση θα κληρώσει, από τα μέλη του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου Επικρατείας, δεκατρία τακτικά και έξι αναπληρωματικά μέλη για τη συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου.

Η δίκη, σύμφωνα με το Νόμο περί Ευθύνης Υπουργών, πρέπει να ξεκινήσει πριν από την 11η Φεβρουαρίου 2015, εκτός και αν στηθούν κάλπες.

Στην κληρωτίδα δεν θα μπουν τα ονόματα των δικαστών που προήχθησαν σε Συμβούλους Επικρατείας και Αρεοπαγίτες μετά την υποβολή της πρότασης για άσκηση δίωξης κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, όπως δεν θα μπουν τα ονόματα των μελών του Δικαστικού Συμβουλίου που χειρίστηκαν μέχρι τώρα την υπόθεση. 

Στην ίδια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής θα κληρωθεί ο Εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου και ο αναπληρωτής του. Ο εισαγγελέας που θα κληρωθεί θα προέρχεται από τα μέλη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Από τον Άρειο Πάγο τακτικά μέλη θα είναι επτά και από το Συμβούλιο της Επικρατείας έξι. Καθήκοντα προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου θα ασκήσει ο ανώτερος σε βαθμό από τα μέλη του Αρείου Πάγου, ενώ, σε περίπτωση ομοιόβαθμων, πρόεδρος θα είναι ο αρχαιότερος των Αρεοπαγιτών.

Αμέσως μετά την κλήρωση των ονομάτων ο πρόεδρος της Βουλής θα αποστείλει στον πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου το σχετικό πρακτικό της Ολομέλειας με τα ονόματα των τακτικών και των αναπληρωματικών μελών του Ειδικού Δικαστηρίου. Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου μόλις λάβει από τη Βουλή τη λίστα των μελών του Ειδικού Δικαστηρίου πρέπει να προσδιορίσει σε διάστημα από σαράντα έως εξήντα ημέρες την ημερομηνία της δικασίμου κατά την οποία θα ξεκινήσει η δίκη.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μπορεί να μην παρουσιαστεί στο Ειδικό Δικαστήριο και να δικαστεί ως ωσεί παρών, όπως έκανε ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου.